Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Fogadóiroda Tovább

Kredited: 0  |  Találati arányod: 0%

Battlefield 1 Feketék a központi hatalmak oldalán

Cikkek/Interjúk 2016. november 14. IMPHUN 0 hozzászólás 1228 olvasás Címkék: evolúció EA games fegyver DICE Origin leírás történelem Battlefield 1

Bár nem volt jellemző, de a birodalmi német hadseregben is szolgált néhány fekete katona.

Német katona az aacheni központú 25. „von Lützow” gyalogezredből

Fekete osztrák-magyar katonáról nem maradt fenn ismeret, de a világháború végén, a Tanácsköztársaság idején francia csapatok, köztük gyarmati katonák szállták meg Szeged városát. Prónay Pál huszártiszt így emlékezett vissza rájuk emlékirataiban:

„Szegedre érve nem láttam mást egyenruhában, mint franciákat, akik fehér és fekete bőrű katonákkal árasztották el nemcsak a várost, de annak környékét is. (…) Az állami középületeket – kaszárnyákat, de iskolákat is – a francia megszálló csapatok vették igénybe. Pl. velem szemben a Madách utcában lett volna egy nagyobb és jóval alkalmasabb iskolaépület, amelyben azonban színes francia csapatok – arabok tanyáztak. De velük azért egész jó egyetértésben éltünk, és nemegyszer nevetve gyönyörködtünk ezen fekete ifjak által eljárt nemzeti táncaik fölött, amelyeknél fegyverrel kezükben, azt ide-oda forgatva „Guju Pa! Guju Pa!” kiáltásokkal ugráltak és szökdécseltek, mint békák a fűben. Az én tisztjeim, miután ezen táncoknak groteszk mozdulatait ellesték, jókedvükben utánozták és parodizálták a magunk körében. Ebből kifolyólag különítményem tagjait csak Guju Páknak hívták Szegeden mindenütt – már azért is, mert ezt a jeligét használták éjjel tábori ismertető jelül. Így tehát a név rajtuk maradt.” ( A határban a halál kaszál…, fejezetek Prónay Pál feljegyzéseiből – Budapest, Kossuth, 1963.)

 


Szpáhik Szegeden, a Boldogasszony sugárúton

Az egzotikus fekete katonák megjelenése az európai hadszíntéren a propaganda eszközévé is vált. Az ANTANT ugyanis a „Hun barbárok” elleni kulturális háborúnak titulálta a kommunikációjában az első világháborút, miközben a központi hatalmak számos plakáton és újságban elhelyezett fotón kérte ki magának, hogy az angolok és franciák „fekete vademberekkel” akarják megvédeni tőlük az európai kultúrát.

Német gúnyplakát

 

Forrás: Kiss Balázs főhadnagy, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság tisztje

Érdekesnek találjátok ezt a cikk sorozatot?
Igen
spidi1976 syan
Nem
Talán

Ehhez a bejegyzéshez még nincs hozzászólás.