Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Fogadóiroda Tovább

Kredited: 0  |  Találati arányod: 0%

Jobb problémamegoldás vagy teljes elszigetelődés - a számítógépes játékok hatásai

Médialesen 2010. október 10. Sanci 39 hozzászólás 11949 olvasás

Jobb problémamegoldás vagy teljes elszigetelődés - a számítógépes játékok hatásai

Szinte bármelyik játék lehet hasznos, a kulcs a gép előtt eltöltött idő. Ha már kialakult a függőség, az elvonási tünetek ijesztőek is lehetnek, de a tiltás önmagában semmiképp nem megoldás. Tóth Dániel pszichológussal beszélgettünk kutatási eredményeiről.

Kutatás, részrehajlás nélkül

A számítógépes játékok kutatóinak témaválasztása többnyire tükrözi ki nem mondott előítéleteiket, hiszen általában azt vizsgálják, hogy az efajta szórakozásnak milyen romboló hatása van. Kivétel ez alól egy hazai kutatás, amely során két fiatal pszichológus megpróbált utánajárni az igazságnak. Tóth Dániel a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakán szerezte diplomáját, jelenleg pszichológusként és kortárs segítőként dolgozik. Volt évfolyamtársával, Smohai Mátéval azt kutatták, hogy milyen hatása van a számítógépes játékoknak a felhasználókra. A téma kettősségét párosuk is tükrözte, hiszen míg Máté meg volt róla győződve, hogy a számítógépes játékok károsak, és be kellene tiltani őket, addig Dániel felhasználóként úgy vélte, hogy az ilyen jellegű szórakozás akár hasznos is lehet. Mára álláspontjuk egyre inkább közelít egymáshoz, a téma népszerűségét pedig az mutatja, hogy kérdőívük kitöltésére több, mint 3000 résztvevő vállalkozott az ország egész területéről, munkájukkal pedig OTDK első helyezést értek el. Dánielt kérdeztük az eredményekről.

Mi olyan csábító a számítógépes játékok világában?

Ez egy nagyon aktuális téma, több előadást is tartottunk már tanároknak, szülőknek. Régebben én magam is sokat játszottam többféle játékkal, sőt a mai napig előfordul, hogy leülök egy kis időre. A kutatásunk témája is személyes érdeklődésnek köszönhetően fogalmazódott meg. Mindenkinek alapszükséglete, hogy legyen örömforrás az életében, ezek keresése fontos, és egészséges dolog. Keith Bakker szerint, - aki a jelenleg Európában talán egyetlen számítógépes „játékfüggőséggel” foglalkozó intézmény vezetője - a hozzájuk kerülő esetek 90 százalékában, nem beszélhetünk függőségről. Én úgy vélem, hogy ma a problémás esetekben a játékok többsége pótszerként funkcionál.

Mit pótolhat a játék?

A számítógépes játék egy instant örömforrás, egy olyan közeg ahol egy önbizalomhiányos fiatal például komoly sikereket élhet meg, teljes biztonságban kipróbálhat rengeteg dolgot, hiszen ez csak játék. Ebben a térben azt csinálsz, amit akarsz, az lehetsz, aki akarsz, ami egy iskolai vagy otthoni környezethez képest óriási szabadság. Ha a családi problémák miatt az otthoni élet esetleg nem a nyugalom és béke szigete, akkor a virtuális világ ideális lehet, hiszen ott csak a játékos és a játék létezik, illetve még esetleg azok az emberek, akikkel együtt játszik. Különösen igaz ez azokra, akik nehezen ismerkednek, túlzottan gátlásosak, hiszen így ritkán kapnak a valódi környezetüktől pozitív visszajelzéseket. Amikor valaki leül játszani a gép elé, akkor külső szemmel azt mondjuk, hogy belemerül, elmerül, rabja lesz valaminek. Az ő élménye viszont az, hogy éppen hogy kiszabadul egy merev környezetből.

Szerinted léteznek hasznos játékok is?

Azt kell mondjam, hogy szinte bármelyik játék lehet hasznos. A kérdés inkább az, hogy milyen körülmények között? Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb játék fejleszti például a térbeli vizuális készségeket, a szem-kéz koordinációt és csökkenti a reakcióidőt. Úgy tűnik, hogy a két órás játékidő egy vízválasztó, vagyis a napi 1-2 óra játék segítheti a kikapcsolódást és a regenerálódást. Emellett még bőven jut idő minden másra, például barátokra, hobbira, sportra. Fontos megjegyezni, hogy a játék alapvetően nagyon jó, úgynevezett flow élménnyel jár, ami igen egészséges, fontos a kikapcsolódás és a rekreáció szempontjából. Például a Honfoglaló nevű kvízjáték esetében azt találtuk, hogy nem szippantja be a játékosokat, mégis szórakoztatja őket. A kvíz kedvelőinek iskolai teljesítménye  magasabb volt az átlagnál, és jobb problémamegoldónak is bizonyultak.

Van-e olyan számítógépes játék, ami veszélyesebb a többinél?

A magas játékidő szinte mindig problémákkal párosul. Ilyenkor elkezdődik a szociális izoláció, megjelennek a fizikai tünetek, mint például a túlsúly, gerincproblémák, látásproblémák és az izületek károsodása, plusz az éjszakai játék révén a legveszélyesebb, a krónikus alváshiány.

Például az egyik legnépszerűbb internetes szerepjáték, a World of Warcraft esetében extrém magas játékidőt találtunk, ezalatt azt kell érteni, hogy a játékosok több mint harmada naponta több mint 4, sokszor 6-7-8 órát játszik. Ez időráfordítás szintjén olyan, mintha iskola mellett teljes állásban dolgozna. Egyébként ennél a játéknál megfigyelhető volt az alacsonyabb iskolai teljesítmény is. Ami azonban érdekes, hogy a játékosok az esetek 30%-ban a társas élményt jelölték meg fő motivációs erőként.

Mi vethet véget ennek az elszigetelődési folyamatnak?

Fontos megérteni, hogy aki már beszűkült a számítógépes világba, azt ugyanolyan megvonási tüneteket élhet meg pszichésen, mint például egy alkoholista. Ugyanakkor legalább ilyen fontos fejben tartani, hogy a játék ezekben az esetekben csak pótszer. A való életbeli pozitív élmények mindig jelentőségteljesebbek, mint a virtuálisan megéltek. Problémás helyzetben leginkább az segíthet, ha az életben elkezd magára találni a serdülő, például kialakul egy párkapcsolata, vagy elkezd egy új sportot. Amint egy igazán fontos dolgot, vagyis örömforrást talál a virtuális világ instant élménye helyett, fokozatosan csökkenni fog a késztetése a játékra. A korlátozás fontos, azonban ha már kialakult a napi több, mint két órás játékhasználat, akkor a megvonás önmagában nem old meg semmit, hiszen nem véletlenül merült el a fiatal ebben a világban. Ez egyébként nemcsak a fiatalokra, hanem az idősebb korosztályra is igaz.

Hogyan előzheti meg egy szülő a problémát?

Ez függ az életkortól is. Fontosak a korai évek, hiszen a számítógép és a tévé gyakran bébiszitter funkciót tölt be a család életében. A szülőknek tehát tudatosan oda kellene figyelniük arra, hogy a gyermekük ne töltsön 1-2 óránál hosszabb időt egyedül a képernyő előtt, legyenek szociális kapcsolatai és megtalálja a saját érdeklődési körét. Az is előnyös, ha a számítógép nem abban a szobában van ahol a gyermek alszik, hiszen úgy akár egész éjszaka játszhat titokban, így inkább egy közös térben helyezzük el a gépet. Ha nincs dolgozószoba, akkor a nappali is megteszi. Serdülők esetében fontos azonban megadni némi intimitást, például a fal felé fordítani a gépet, hogy ne érezze úgy, hogy mindig a háta mögül figyelik.

Mit tehet  a szülő akkor, ha már kialakultak a rossz szokások?

A tiltás önmagában nem jelent megoldást, sőt még inkább tágíthatja a kommunikációs szakadékot a szülő és a gyermek között. Ilyenkor fontos, hogy a szülők egyetértésben legyenek és az új kereteket a gyermekkel együtt beszéljék meg, vagyis közös megegyezés szülessen. Az ilyen gyerek főként bátorításra, támogatásra szorul, és valamire, ami a játék helyett örömet okoz számára. Ha azonban már ott tart a helyzet, hogy egész éjszaka a gép előtt ül, akkor nincs kérdés, ezt korlátozni kell, mert az alváshiány hosszú távon biológiailag gyilkos. A legbölcsebb dolog, amit a szülő tehet, hogy megpróbál nyitni a gyermek felé, vagyis ha megkérdezzük tőle, hogy milyen játékkal játszik és mi olyan vonzó benne számára, akkor rengeteget megtudhatunk, a szükségleteiről és mi is jobban fogjuk tudni, hogy hogyan tudunk segíteni.

Kapcsolódó linkek

avatar #39
xiaojun március 12. 06:51 621 hozzászólás 621.
20180312 junda
wellensteyn jackets
jordan shoes
ugg outlet
coach factory outlet
coach outlet
oakley sunglasses
michael kors wallets
nike air max
nobis outlet
bulls jerseys
true religion jeans
canada goose outlet
christian louboutin outlet
coach outlet online
kate spade outlet
pandora outlet
nike store
nuggets jerseys
ray ban sunglasses
warriors jerseys
kings jerseys
ferragamo shoes
ray ban sunglasses
nike shoes
coach outlet canada
barbour outlet
oakley sunglasses
mulberry outlet
trailblazers jerseys
tory burch outlet
true religion jeans
tory burch outlet
ray ban sunglasses
asics pas cher
ed hardy clothing
cheap jordans
canada goose jackets
coach outlet online
air max trainers
birkenstock sandals
coach outlet
ugg outlet
canada goose outlet
michael kors handbags
ugg boots
nike outlet
oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
true religion outlet
cavaliers jerseys
fitflops
air max 2017
chicago blackhawks jerseys
oakley sunglasses
cheap jordans
cheap nfl jerseys
mulberry handbags
asics shoes
longchamp solde
nike pas cher
swarovski outlet
canada goose outlet
giuseppe zanotti outlet
ralph lauren pas cher
canada goose outlet
jordan shoes
coach handbags
puma outlet
ugg outlets
mulberry bags
polo ralph lauren
polo ralph lauren
ugg outlet
fitflops sale clearance
ugg outlet
michael kors
oakley sunglasses
michael kors outlet
nets jerseys
coach outlet
chrome hearts outlet
michael kors outlet
pandora charms
denver broncos jerseys
ferragamo outlet
air huarache
michael kors outlet
nike outlet
michael kors outlet
supreme clothing
coach outlet
longchamp outlet
nike foamposite
cheap nfl jerseys
coach outlet
canada goose outlet
mulberry outlet
true religion jeans
michael kors outlet
mulberry handbags
coach outlet online
canada goose outlet
raptors jerseys
polo ralph lauren
soccer shoes
michael kors outlet
coach factory outlet
pandora charms
canada goose outlet
canada goose outlet
air jordan pas cher
michael kors outlet
michael kors
canada goose jackets
nba jerseys
canada goose outlet
coach outlet
ugg outlet
air jordan pas cher
jazz jerseys
pandora outlet
polo ralph lauren
coach outlet online
coach outlet
fitflops
oakley sunglasses
tory burch outlet
polo outlet
jordan shoes
ugg outlet
canada goose jackets
michael kors outlet
ray ban sunglasses
true religion outlet
ferragamo outlet
oakley sunglasses
supreme clothing
michael kors outlet online
lakers jerseys
air max 1
ralph lauren polo
longchamp handbags
cheap nhl jerseys
adidas nmd
uggs outlet
true religion jeans
polo ralph lauren
ray-ban sunglasses
oakley sunglasses
nike shoes
nike shoes
michael kors outlet
ralph lauren polo
polo ralph lauren
louboutin pas cher
cheap jerseys
mbt shoes
canada goose
polo ralph lauren
coach outlet store online
nba jerseys
uggs outlet
mont blanc pens
prada handbags
fitflops sale clearance
pandora charms
pandora charms
nfl jerseys wholesale
lebron james shoes
nike roshe one
pandora charms sale clearance
reebok trainers
valentino outlet
coach factory outlet
kate spade outlet
nike shoes
polo outlet
michael kors bags
ralph lauren outlet
air max 90
pandora jewelry
birkenstock outlet
christian louboutin shoes
canada goose jackets
longchamp handbags
cheap jordans
prada outlet
coach outlet
lacoste polo shirts
fitflops sale
oakley sunglasses
nhl jerseys
michael kors outlet
new balance pas cher
michael kors handbags
polo ralph lauren
air max 90
coach outlet
canada goose outlet
uggs outlet
uggs
ralph lauren polo shirts
ugg outlet
76ers jerseys
fitflops sale
ralph lauren polo
christian louboutin outlet
jordan shoes
coach outlet
coach outlet
polo ralph lauren
adidas outlet store
canada goose jackets
oakley sunglasses
rayban sunglasses
polo outlet
montblanc pens
nike trainers
soccer jerseys
christian louboutin outlet
oakley sunglasses
nike blazer pas cher
cheap snapbacks
burberry outlet
hermes birkin
true religion jeans
christian louboutin outlet
tory burch outlet
bucks jerseys
canada goose outlet
michael kors handbags
ugg outlet
canada goose jackets
football shirts
converse shoes
cheap snapbacks
tory burch outlet
yeezy boost
prada sunglasses
mulberry handbags
michael kors uk
longchamp pas cher
nike store uk
michael kors outlet
michael kors outlet
rockets jerseys
coach factory outlet
cheap football shirts
fitflops outlet
nfl jerseys
mcm outlet
coach outlet
true religion uk
coach factory outlet
wizards jerseys
coach outlet
canada goose jackets
michael kors handbags
pandora outlet
ugg boots
oakley sunglasses
polo ralph lauren
mulberry bags
polo outlet
mont blanc pens
supreme clothing
jordan shoes
kate spade outlet
pistons jerseys
herve leger outlet
ray ban sunglasses
burberry outlet
mont blanc pens
coach factory outlet
nfl jersey wholesale
nfl jerseys
ray ban sunglasses
kate spade outlet
tory burch outlet
true religion jeans
swarovski crystal
cheap mlb jerseys
michael kors handbags
supra shoes
uggs outlet
michael kors outlet
lakers jerseys
ysl outlet
canada goose outlet
michael kors outlet
nike shoes
true religion jeans
coach outlet
moncler jackets
michael kors outlet
ecco shoes
michael kors outlet
longchamp bags
asics pas cher
longchamp outlet
swarovski outlet
michael kors outlet online
ferragamo outlet
polo outlet
polo ralph lauren
moncler outlet
oakley sunglasses
polo ralph lauren
nike roshe
fitflops shoes
christian louboutin shoes
canada goose outlet
ugg outlet
pandora charms sale clearance
pandora outlet
air max 90
michael kors outlet
coach outlet
coach factory outlet
ferragamo outlet
michael kors outlet
nike shoes
spurs jerseys
hermes outlet
cheap jordans
pandora outlet
oakley sunglasses
michael kors outlet
nike air max 2015
oakley sunglasses
hawks jerseys
ugg boots clearance
michael kors outlet
louboutin shoes
christian louboutin outlet
nike trainers
uggs outlet
coach handbags
pacers jerseys
canada goose jackets
kobe bryant shoes
nfl jerseys
michael kors
coach outlet online
celtics jerseys
kate spade outlet
ray ban sunglasses
cartier outlet
fitflops sale clearance
michael kors outlet
longchamp handbags
ray bans
christian louboutin shoes
coach canada
tory burch outlet
denver broncos jerseys
michael kors
moncler jackets
oakley sunglasses
bottega veneta outlet
polo shirts
hermes outlet
true religion outlet
air force 1
polo ralph lauren
pandora charms
adidas trainers
ray ban sunglasses
michael kors outlet
air max 90
oakley sunglasses
nike air max 90
true religion outlet
christian louboutin outlet
moncler outlet
polo outlet
new balance pas cher
grizzlies jerseys
coach outlet
longchamp pliage
ray ban sunglasses
nike air force 1
cheap jerseys
coach outlet
jordan shoes
polo outlet
air max uk
coach outlet
ugg outlet
adidas wings
ray ban sunglasses
canada goose jackets
canada goose jackets
mavericks jerseys
michael kors outlet
futbol baratas
swarovski outlet
cheap mlb jerseys
pandora jewelry
pandora outlet
canada goose coats
jordan shoes
pelicans jerseys
canada goose outlet
air huarache
mulberry sale
polo ralph lauren
michael kors handbags
ferragamo shoes
coach outlet
michael kors outlet
mont blanc pens
louboutin shoes
nba jerseys
hornets jerseys
cazal sunglasses
canada goose jackets
coach outlet
canada goose jackets
knicks jerseys
longchamp outlet
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
longchamp solde
heat jerseys
soccer jerseys
ray ban sunglasses
longchamp handbags
michael kors outlet
canada goose parka
ray ban sunglasses
marc jacobs outlet
air jordan 4
hermes belt
moncler outlet
canada goose outlet
coach outlet online
cheap nfl jerseys
michael kors outlet
nike free 5
cleveland cavaliers jersey
ugg outlet
coach outlet online
true religion jeans
ugg outlet
kate spade outlet
timberwolves jerseys
thunder jerseys
michael kors outlet
canada goose outlet
oakley sunglasses wholesale
prada shoes
nike factory outlet
burberry outlet
coach outlet online
swarovski outlet
yeezy boost
oakley sunglasses
tory burch outlet
polo ralph lauren
ugg boots
nike presto
polo ralph lauren
true religion jeans
yeezy boost 350
chrome hearts outlet
burberry outlet
pandora outlet
pandora charms
oakley sunglasses
ugg boots clearance
fred perry polo shirts
canada goose outlet
coach outlet
canada goose outlet
new balance shoes
air jordan shoes
magic jerseys
canada goose outlet
true religion jeans
polo ralph lauren
ray ban sunglasses
canada goose jackets
polo ralph lauren
christian louboutin outlet
clippers jerseys
links of london
salomon shoes
tods outlet
michael kors outlet
michael kors outlet online
kate spade outlet
mulberry handbags
christian louboutin online
suns jerseys
pandora outlet
nfl jerseys
coach outlet
kobe shoes
ferragamo outlet
supreme clothing
polo outlet
ray ban sunglasses
world cup jerseys
oakley sunglasses
polo outlet
kevin durant shoes
ray ban sunglasses
reebok outlet store
swarovski crystal
ralph lauren polo shirts
christian louboutin outlet
ugg boots
ralph lauren polo shirts
ray ban sunglasses
uggs outlet
nike trainers
mac makeup
rayban sunglasses
basketball shoes
kobe 9
adidas nmd
ray ban sunglasses
kate spade outlet
ugg outlet
nike pas cher
christian louboutin outlet
oakley sunglasses
michael kors outlet
oakley sunglasses
adidas uk
nhl jerseys
cheap jerseys
coach outlet online
michael kors outlet
lacoste soldes
stephen curry shoes
dansko shoes
true religion jeans
ray ban sunglasses
avatar #38
lcklck16 február 28. 08:08 301 hozzászólás 1255.
20180228lck
mbt outlet
mulberry handbags
cheap jordans
pandora charms
polo ralph lauren
camisetas futbol baratas
uggs outlet
coach outlet online
polo outlet online store
cazal outlet
canada goose outlet store
christian louboutin shoes
coach handbags
canada goose
hermes online
michael kors outlet online
michael kors outlet online
longchamp pliage
coach factory outlet
moncler outlet
cheap jordan shoes
michael kors outlet
coach outlet canada
hermes outlet
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses outlet
michael kors outlet
michael kors outlet clearance
michael kors outlet
supra shoes
canada goose outlet
canada goose outlet store
ferragamo outlet
moncler jackets
coach outlet store online
canada goose
louboutin shoes
polo outlet
cheap ray ban sunglasses
mulberry uk
polo ralph lauren
coach outlet
nuggets jerseys
cheap nfl jerseys
ugg outlet online
knicks jerseys
ferragamo shoes
swarovski outlet
mulberry outlet逗号mulberry handbags outlet
christian louboutin
cheap ray ban sunglasses
polo outlet
coach handbags outlet
michael kors outlet store
longchamp bags
canada goose outlet store
nike shoes
uggs outlet
michael kors outlet clearance
rayban sunglasses
polo ralph lauren
salomon outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
coach outlet
christian louboutin
coach outlet online
ugg boots for women
canada goose outlet
ugg boots
ugg outlet online
ugg boots clearance
michael kors outlet clearance
cleveland cavaliers jersey
bucks jerseys
coach outlet
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses wholesale
ralph lauren polo shirts
mavericks jerseys
true religion uk
canada goose jackets
polo outlet
nike shoes
cartier outlet
canada goose outlet
yeezy boost
supreme clothing
kobe 9 elite
ferragamo outlet
nfl jerseys
coach outlet store online
cheap oakley sunglasses
fitflops shoes
nike blazer pas cher
ralph lauren polo
uggs outlet
ysl outlet
michael kors outlet
ray ban sunglasses outlet
ugg outlet
uggs outlet
ugg outlet
denver broncos jersey
fitflops sale clearance
ray ban sunglasses on sale
nike air max
chrome hearts online store
mont blanc pens
kevin durant shoes
nike shoes outlet
coach outlet online
barbour outlet store
canada goose
ugg boots
nike shoes outlet
fitflops sale
nfl jersey wholesale
canada goose jackets
polo ralph lauren outlet
michael kors bags
coach outlet online
ferragamo shoes
nike air max 90
air jordan shoes
canada goose outlet
ferragamo shoes
montblanc pens
polo ralph lauren
michael kors outlet
coach factory outlet
polo ralph lauren
pistons jerseys
puma shoes
michael kors outlet
ugg outlet online
max 90
ugg outlet
michael kors outlet online
canada goose jackets
canada goose
ugg boots clearance
michael kors outlet clearance
birkenstock outlet
coach outlet online
canada goose jackets
giuseppe zanotti outlet
longchamp pliage
oakley sunglasses
cheap oakley sunglasses
longchamp handbags
christian louboutin outlet
mulberry handbags
moncler outlet online
chrome hearts outlet
nba jerseys wholesale
nhl jerseys wholesale
tory burch outlet
swarovski jewelry
cheap nba jerseys
true religion outlet
moncler outlet
canada goose coats
cheap ray ban sunglasses
coach canada
birkenstock shoes
true religion jeans
coach factory store
ferragamo shoes
76ers jerseys
ralph lauren outlet
chrome hearts outlet store
coach outlet store online
michael kors outlet clearance
swarovski outlet
mac outlet
coach outlet
ray ban sunglasses
coach outlet store online
ralph lauren polo
longchamp pas cher
ugg outlet逗号ugg outlet stores
cheap ray ban sunglasses
ugg boots on sale
cheap nfl jerseys
nike trainers
cheap jordans
michael kors outlet
oakley sunglasses
canada goose jackets outlet
canada goose outlet store
jazz jerseys
canada goose outlet store
pandora outlet
true religion outlet
true religion jeans
mulberry handbags
air force 1 shoes
longchamp outlet online
yeezy boost
michael kors outlet online
longchamp solde
canada goose jackets
true religion jeans
coach handbags online outlet
giuseppe zanotti shoes
polo ralph lauren
tory burch outlet
nike blazer pas cher
mulberry handbags
ralph lauren polo
true religion outlet
birkenstock sandals
polo ralph lauren shirts
michael kors outlet clearance
ferragamo shoes
coach outlet online coach factory outlet
ray-ban sunglasses
oakley sunglasses
longchamp outlet online
canada goose outlet
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses
christian louboutin shoes
polo ralph lauren
ralph lauren outlet
coach outlet
coach outlet
coach outlet online
michael kors outlet online
jordan 4
wizards jerseys
cheap oakley sunglasses
denver broncos jersey
ugg outlet
links of london jewellery
coach factory outlet
snapbacks wholesale
fitflops shoes
ferragamo outlet
christian louboutin shoes
coach outlet
ralph lauren outlet
soccer cleats
oakley sunglasses
polo ralph lauren
pandora jewelry outlet
nike air huarache
jordan shoes
polo ralph lauren
kate spade outlet
michael kors outlet clearance
true religion jeans
michael kors handbags
canada goose uk
fred perry polo
football shirts
michael kors outlet online
bulls jerseys
coach outlet online
polo ralph lauren
michael kors outlet clearance
nike store uk
cheap oakley sunglasses
cheap snapbacks
oakley sunglasses
michael kors uk
michael kors handbags
ugg boots
canada goose outlet
reebok trainers
burberry outlet
canada goose outlet store
ugg outlet
nike air huarache
hawks jerseys
canada goose jackets
true religion outlet
mulberry sale
coach outlet
nike roshe run
burberry outlet sale
asics shoes
christian louboutin shoes
true religion outlet store
longchamp outlet
canada goose outlet online
michael kors outlet clearance
cheap oakley sunglasses
swarovski uk
coach outlet store online clearances
adidas wings shoes
cheap nba jerseys
chrome hearts clothing
ray ban sunglasses
valentino shoes
michael kors handbags
burberry outlet
adidas nmd
uggs outlet
uggs outlet
coach outlet clearance
nike uk store
canada goose outlet
ecco shoes
pandora charms
adidas store
oakley sunglasses wholesale
michael kors factory outlet
ferragamo shoes
michael kors outlet
christian louboutin outlet
canada goose jackets
ugg boots clearance
christian louboutin shoes
coach outlet online
coach outlet
mulberry handbags
true religion jeans for men
polo ralph lauren
pandora outlet
canada goose uk
polo ralph lauren
ugg boots
pandora jewelry
polo ralph lauren
true religion jeans
hermes outlet store
lacoste soldes
michael kors outlet store
nike foamposite
coach outlet online
uggs outlet online
lakers jerseys
pandora outlet
coach factory outlet
michael kors outlet online
canada goose outlet store
michael kors outlet
oakley sunglasses wholesale
puma outlet
ralph lauren polo
michael kors online
jordan shoes
longchamp outlet
michael kors outlet clearance
canada goose jackets
michael kors outlet online
coach outlet
coach factory outlet
coach factory outlet
ralph lauren outlet
coach outlet
asics running shoe
canada goose outlet store
football shirts
coach canada
nba jerseys
christian louboutin shoes
moncler coats
tory burch outlet online
ralph lauren polo
michael kors outlet
burberry canada
ferragamo outlet
coach outlet store online
christian louboutin sale
nike outlet store
polo ralph lauren outlet
christian louboutin online
ray ban sunglasses
canada goose jackets men
true religion outlet
jordan shoes
michael kors
michael kors outlet online
polo outlet
foamposite shoes
christian louboutin outlet
tory burch outlet online
christian louboutin
cavaliers jerseys
michael kors uk
pandora charms
canada goose coats
michael kors
coach factory outlet
coach outlet store online
oakley sunglasses sale
oakley sunglasses wholesale
ralph lauren shirts
nike store
spurs jerseys
michael kors outlet
coach outlet online
coach outlet
uggs outlet
fitflops
air huarache
cheap oakley sunglasses
canada goose outlet store
michael kors outlet
canada goose coats
michael kors outlet
ray ban sunglasses
marc jacobs sale
coach outlet
nfl jerseys
canada goose jackets
adidas uk
true religion uk
converse shoes
oakley sunglasses
coach factory outlet
nba jerseys
cheap oakley sunglasses
canada goose jackets
adidas nmd runner
ugg outlet
burberry outlet store
coach outlet
moncler outlet
uggs outlet online
hermes outlet
true religion outlet uk
burberry outlet stores
nfl jerseys wholesale
mont blanc pens
jordan shoes
coach outlet
nike trainers
canada goose jackets
true religion canada
ralph lauren uk
coach factory outlet
burberry outlet online
tory burch handbags
longchamp pliage
bottega veneta outlet online
true religion jeans
polo ralph lauren
ray ban sunglasses
uggs outlet
cheap ray ban sunglasses
pandora charms
polo ralph lauren
ugg canada
pandora charms sale clearance
herve leger dresses
cheap ray ban sunglasses
mulberry outlet
christian louboutin outlet
christian louboutin outlet
michael kors outlet online
polo ralph lauren
coach outlet store online
ugg boots clearance
nfl jersey wholesale
polo ralph lauren
ugg boots outlet
polo ralph lauren
canada goose coats
cazal sunglasses
canada goose outlet
longchamp pas cher
tory burch handbags
michael kors outlet clearance
ray ban sunglasses outlet
nfl jerseys
prada shoes
christian louboutin sale
coach outlet
christian louboutin shoes
michael kors uk
prada handbags
christian louboutin shoes
oakley sunglasses wholesale
cheap nba jerseys
michael kors wallets
canada goose jackets
swarovski outlet store
nike shoes
ugg boots on sale
michael kors outlet clearance
soccer jerseys
michael kors outlet clearance
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
longchamp solde
michael kors uk
polo ralph lauren
cheap jordans for sale
magic jerseys
canada goose outlet
lacoste pas cher
ray ban sunglasses outlet
nike free running
pandora charms sale clearance
oakley sunglasses wholesale
soccer shoes
christian louboutin sale
ugg outlet
canada goose outlet
ugg boots on sale
coach factory outlet
pandora charms sale clearance
oakley sunglasses
coach outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet clearance
timberwolves jerseys
kobe shoes
nike trainers uk
mulberry bags
oakley sunglasses
fitflops sale clearance
ralph lauren polo shirts
air max shoes
nike air max 2015
canada goose jackets sale
polo outlet
michael kors outlet
tory burch outlet
ray ban sunglasses
true religion outlet
ralph lauren outlet
coach outlet
kobe 9
canada goose outlet online
prada shoes for men
christian louboutin outlet
oakley sunglasses
mont blanc pens
ecco outlet
oakley sunglasses
coach outlet online
michael kors outlet
oakley sunglasses wholesale
nobis jackets
canada goose outlet
swarovski outlet
swarovski crystal
cheap michael kors handbags
jordan shoes
swarovski crystal
basketball shoes
fitflops shoes
canada goose jackets clearance
ray ban sunglasses outlet
pandora charms
canada goose jackets outlet
michael kors outlet clearance
canada goose jackets outlet
christian louboutin pas cher
tory burch outlet
chicago blackhawks jerseys
uggs outlet
longchamp handbags
birkenstock shoes
cheap ray ban sunglasses
mulberry bags
canada goose outlet
true religion jeans
true religion jeans
mulberry handbags
michael kors outlet online
ugg outlet online
michael kors outlet
trailblazers jerseys
air max 90
coach factory outlet
polo ralph lauren shirts
tory burch outlet
ugg boots
lacoste polo
michael kors uk
ray ban sunglasses
coach factory outlet
canada goose outlet store
bottega veneta outlet
fitflops sale clearance
coach outlet
michael kors outlet online
broncos jerseys
polo ralph lauren outlet online
canada goose jackets
ugg boots
cheap oakley sunglasses
coach outlet store online
coach outlet online
coach factory outlet
supreme clothing
canada goose jackets
oakley sunglasses wholesale
true religion jeans
converse shoes sale
oakley sunglasses
michael kors handbags
uggs outlet
nets jerseys
polo ralph lauren factory store
ugg boots
ugg outlet
longchamp bags
michael kors outlet clearance
true religion jeans sale
christian louboutin outlet
air huarache
nhl jerseys for sale
nfl jerseys
oakley sunglasses
nike shoes
lacoste polo shirts
nfl jersey wholesale
oakley sunglasses wholesale
ralph lauren outlet
air max 90
uggs outlet
mont blanc pens
tory burch outlet online
nike air max 90
coach outlet store online
moncler coats
polo ralph lauren outlet
mulberry handbags
michael kors outlet online
jordan shoes
polo ralph lauren
coach outlet online
kd shoes
fitflops sale clearance
polo outlet
nhl jerseys
air max uk
burberry outlet
christian louboutin outlet
cheap jerseys wholesale
coach outlet online
canada goose outlet online
uggs outlet
polo ralph lauren
true religion jeans
oakley sunglasses
michael?kors?handbags
canada goose outlet online
marc jacobs outlet
canada goose outlet store
christian louboutin sale
longchamp handbags
nike outlet store
cheap mlb jerseys
michael kors outlet
hermes birkin
basketball sneakers
oakley sunglasses
cheap ugg boots
moncler jackets
michael kors outlet clearance
air max 90
air max shoes
thunder jerseys
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet online
jerseys wholesale
coach outlet
nike outlet
cheap snapbacks
michael kors outlet clearance
coach outlet online
ugg outlet
ralph lauren polo
swarovski outlet
swarovski outlet store
ray ban sunglasses
ralph lauren
cheap jerseys
pandora outlet
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
air max trainers
michael kors outlet online
true religion jeans
canada goose outlet store
ray ban sunglasses
coach outlet
canada goose outlet
kate spade outlet
canada goose outlet store
cheap jordans
michael kors handbags
coach outlet
michael kors out
avatar #37
chenjinyan január 18. 06:59 1177 hozzászólás 299.
yaoxuemei20180118coach factory outlet
asics shoes
nfl jerseys wholesale
canada goose jackets
adidas yeezy
nike shoes outlet
ray ban sunglasses
michael kors handbags
ray ban outlet
ugg boots
michael kors outlet
coach outlet
nike shoes for men
uggs outlet
adidas nmd r1
ugg outlet
michael kors outlet
ugg boots clearance
polo outlet
air max shoes
nfl jerseys
prada outlet store
uggs outlet
coach factory outlet
ugg outlet online clearance
uggs outlet
polo ralph lauren
canada goose outlet
ugg outlet
coach outlet store online
christian louboutin outlet
nike outlet
michael kors outlet online store
nike outlet store
moncler jackets
pandora jewelry
coach outlet
ralph lauren outlet
cheap uggs
michael kors outlet online
canada goose outlet store
coach outlet canada
canada goose jackets
supreme hoodie
coach factory outlet
christian louboutin outlet
ugg outlet store
valentino outlet
canada goose outlet
tory burch handbags
ugg boots clearance
longchamp handbags
ugg outlet
canada goose jackets
canada goose outlet store
valentino shoes
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet store
michael kors outlet
giuseppe zanotti sneakers
coach canada
michael kors handbags
ray ban outlet
canada goose outlet
canada goose uk
michael kors outlet
mont blanc outlet
michael kors outlet
michael kors outlet online
polo ralph lauren
canada goose jackets
fred perry polo
polo outlet
michael kors outlet online
fred perry polo
yeezy boost 350
ugg outlet store
coach outlet online
uggs outlet store
cheap jordans
cheap oakley sunglasses
coach outlet
michael kors outlet clearance
ugg boots outlet
fred perry polo
longchamp handbags
michael kors outlet stores
ugg outlet
canada goose uk
uggs outlet
coach outlet online
pandora jewelry
michael kors outlet online
michael kors outlet clearance
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet
fred perry outlet
cheap jordans
uggs outlet
pandora charms
polo outlet
polo ralph lauren outlet online
michael kors outlet
canada goose jackets
uggs outlet
christian louboutin sale
coach outlet
polo ralph lauren outlet
nike outlet
kate spade handbags
pandora jewelry
cheap ray bans sunglasses
canada goose outlet online
canada goose
adidas yeezy shoes
valentino outlet store
lebron james shoes
coach outlet
polo ralph lauren
coach outlet
cheap ugg boots
ugg outlet store
mulberry outlet
ugg outlet
canada goose
michael kors outlet clearance
coach factory outlet
christian louboutin uk
ugg outlet online
yeezy boost 350 v2
nike outlet store
kate spade outlet
hermes outlet
canada goose jackets
adidas nmd
cheap nfl jerseys
adidas outlet
mont blanc outlet
ugg outlet
oakley sunglasses
michael kors outlet online
michael kors outlet clearance
mont blanc pens for sale
coach outlet online
pandora bracelet
michael kors outlet store
christian louboutin outlet
michael kors outlet
mbt outlet
cheap nba jersey
michael kors outlet clearance
coach factory outlet
michael kors outlet
nfl jerseys wholesale
canada goose outlet
ralph lauren outlet
canada goose outlet
canada goose
polo outlet
ugg outlet
coach outlet online
canada goose jackets
michael kors handbags
coach outlet store online
mbt shoes outlet
adidas yeezy shoes
ugg outlet store
michael kors outlet store
ralph lauren uk
ugg boots clearance
cheap jordans
adidas shoes for women
cheap snapbacks
jordan retro
polo ralph lauren
moncler sale
nike outlet store
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet
ray ban outlet
ugg boots
canada goose jackets
ray ban sunglasse
moncler outlet
ugg outlet
ugg outlet
adidas outlet
michael kors outlet
canada goose outlet
cheap uggs
ugg outlet
michael kors outlet online
ugg boots clearance
avatar #35
qzz 2017. november 24. 112 hozzászólás 2643.
jordan shoes
titans jersey
nike outlet
cincinnati bengals jerseys
nike air huarache
michael kors handbags
ralph lauren outlet
cheap basketball shoes
michael kors uk
ugg outlet
cheap oakley sunglasses
louboutin shoes
nike tn
los angeles lakers jerseys
chargers jerseys
kate spade sale
ugg outlet
oakland raiders jerseys
cheap jordan shoes
nike shoes
nike outlet store
oakley sunglasses
uggs outlet
cleveland cavaliers jerseys
fitflops sale
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
christian louboutin shoes
christian louboutin outlet
polo ralph lauren outlet
oakley sunglasses
fitflops sale clearance
ray ban sunglasses outlet
coach outlet store
true religion outlet
nike trainers
hermes belt
air jordan 8
nike trainers
uggs outlet
coach outlet store online
prada shoes
cheap ray bans
michael kors uk
kate spade outlet
converse trainers
kate spade outlet
atlanta falcons jerseys
armani outlet
michael kors outlet
cheap ray bans
cheap nba jerseys
oakley sunglasses
ugg outlet
christian louboutin outlet
jordan shoes
polo ralph lauren
denver broncos jerseys
ralph lauren outlet
true religion outlet store
kate spade handbags
coach outlet store online
ray ban sunglasses outlet
adidas yeezy
ray ban sunglasses
birkenstock outlet
hugo boss sale
browns jerseys
uggs outlet
polo ralph lauren outlet
nike shoes
tods outlet
oakley sunglasses
nike outlet
coach outlet
jordan 4
true religion outlet
nike shoes
christian louboutin shoes
ralph lauren outlet
new york giants jerseys
san francisco 49ers jerseys
fitflops shoes
coach outlet
coach outlet online
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses outlet
coach outlet online
lions jerseys
ralph lauren outlet
steelers jerseys
new orleans saints jerseys
nike blazer
nike huarache
pandora charms
new york knicks jersey
mont blanc pens
converse shoes
canada goose sale
coach factory outlet
chicago bulls jersey
uggs outlet
boston celtics jersey
uggs outlet
christian louboutin outlet
ugg outlet
jimmy choo shoes
cheap mlb jerseys
polo ralph lauren
colts jerseys
michael kors handbags
nike huarache
true religion outlet
canada goose
ralph lauren uk
ralph lauren outlet
nike outlet
nike factory outlet
cleveland browns jerseys
ugg outlet
broncos jerseys
nike air huarache
arizona cardinals jerseys
detroit lions jerseys
michael kors handbags sale
kate spade outlet
oklahoma city thunder
polo ralph lauren
hugo boss outlet
nfl jerseys wholesale
ugg outlet
yeezy boost 350 v2
texans jerseys
coach outlet
nike air huarache
fitflops sale
nike outlet
cardinals jersey
coach factory outlet
replica watches
michael kors outlet
tods shoes
ralph lauren outlet
birkenstock sandals
true religion jeans
oakley sunglasses
washington redskins jerseys
new england patriots jerseys
cheap oakley sunglasses
rolex replica watches
hermes belts
cheap ray bans
gucci outlet
christian louboutin shoes
ray ban sunglasses
yeezy boost 350
kate spade handbags
coach handbags
ugg outlet
coach factory outlet
polo ralph lauren
packers jerseys
instyler max 2
air max 90
salomon shoes
michael kors handbags
moncler jackets
polo ralph lauren
pittsburgh steelers jersey
cheap snapbacks
coach outlet store online
uggs outlet
miami dolphins jerseys
coach outlet store online
reebok shoes
ray ban sunglasses outlet
cheap jordans
buffalo bills jerseys
prada outlet
armani exchange
clippers jersey
coach outlet
rolex replica
michael kors outlet
san diego chargers jerseys
coach outlet
ed hardy outlet
michael kors handbags
cheap ray bans
cheap jordan shoes
michael kors handbags
minnesota vikings jerseys
ralph lauren outlet
seattle seahawks jerseys
nike trainers shoes
michael kors handbags
ralph lauren outlet
nike tn pas cher
cowboys jerseys
yeezy shoes
kate spade outlet
polo ralph lauren
michael kors outlet online
nike outlet
chicago bears jerseys
cheap nfl jerseys
oakley sunglasses wholesale
christian louboutin shoes
oakley sunglasses wholesale
discount oakley sunglasses
basketball shoes
polo ralph lauren
christian louboutin sale
chicago bulls
michael kors canada
seahawks jersey
golden state warriors jerseys
nike trainers
jordan 8
oakley sunglasses
nike factory outlet
michael kors handbags
coach outlet online
ecco shoes
mlb jerseys
soccer shoes
nike outlet
christian louboutin shoes
bears jerseys
michael kors handbags
bruberry sale
ravens jerseys
snapbacks wholesale
michael kors uk
polo ralph lauren
nike store
coach factory outlet
oakley sunglasses wholesale
vikings jerseys
coach outlet
ralph lauren polo
ray ban sunglasses
ferragamo shoes
cheap ray bans
jordan shoes
cheap oakley sunglasses
true religion outlet
clippers jersey for sale
coach factory outlet
air jordan uk
nike air max
bills jerseys
new york jets jerseys
michael kors outlet
nike outlet store
coach outlet online
pandora outlet
polo ralph lauren
ecco sandals
giants jersey
uggs outlet
philadelphia eagles jerseys
carolina panthers jersey
ugg outlet
mont blanc outlet
kate spade handbags
coach outlet
gucci sito ufficiale
nike air max 90
nike air jordan
nike soccer shoes
fitflops sale clearance
saints jerseys
cheap jordan shoes
polo outlet
kate spade sale
baltimore ravens jerseys
golden state warriors
uggs outlet
cheap nhl jerseys
burberry outlet
ralph lauren uk
ugg outlet
tennessee titans jersey
cheap nike shoes
san antonio spurs jerseys
christian louboutin outlet
nhl jerseys
jaguars jersey
ray ban sunglasses outlet
coach outlet
cleveland cavaliers
coach outlet online
ray ban sunglasses
instyler max
canada goose jackets
oakley sunglasses wholesale
pandora outlet
skechers outlet
canada goose outlet
ugg outlet
cheap oakley sunglasses
mont blanc pens
air jordan 4
coach outlet
chiefs jersey
nike huarache
nike roshe
nike huarache
fitflops sale clearance
uggs outlet
ray ban sunglasses
kansas city chiefs jerseys
michael kors outlet
pandora jewelry
cheap ray ban sunglasses
raiders jerseys
coach outlet online
true religion jeans
ugg outlet
michael kors handbags
polo ralph lauren
gucci borse
skechers shoes
carolina jerseys
ed hardy clothing
air huarache
coach outlet online
coach outlet
salomon boots
michael kors uk
nba jerseys
ralph lauren outlet
jordan shoes
cheap ray bans
cheap jordans
coach factory outlet
gucci shoes
coach outlet online
coach outlet online
san antonio spurs
christian louboutin shoes
pandora outlet
longchamp handbags
jimmy choo outlet
los angeles lakers
ralph lauren outlet
michael kors handbags
reebok outlet
longchamp outlet
bengals jersey
ugg outlet
nike factory store
ray ban sunglasses
oklahoma city thunder jerseys
49ers jersey
miami heat jersey
dallas cowboys jerseys
michael kors
nike shoes
mbt shoes outlet
uggs outlet
nike shoes
cheap ray ban sunglasses
coach outlet
miami heat
jets jersey
coach factory outlet
christian louboutin uk
coach outlet
ugg outlet
jordan shoes
uggs outlet
falcons jersey
coach outlet
indianapolis colts jerseys
pandora outlet
polo ralph lauren
coach outlet online
new york knicks
fitflops sale clearance
fitflops
nike roshe run
true religion outlet store
moncler outlet
eagles jerseys
uggs outlet
pandora jewelry
dolphins jerseys
ferragamo outlet
ralph lauren outlet
coach outlet
ed hardy uk
redskins jerseys
houston texans jerseys
oakley sunglasses
uggs outlet
ugg outlet
mbt shoes
uggs outlet
patriots jerseys
oakley sunglasses wholesale
green bay packers jerseys
nike blazer pas cher
kate spade sale
ed hardy
michael kors outlet
ray ban sunglasses
boston celtics
mont blanc outlet
pandora jewelry
coach outlet
jacksonville jaguars jersey
christian louboutin outlet
air max 2015
qzz
avatar #34
chenlina 2017. november 16. 538 hozzászólás 731.
jianbin1116
michael kors outlet online
oakley sunglasses wholesale
uggs outlet
cheap ray ban sunglasses
ugg outlet online clearance
oakley sunglasses
true religion outlet
true religion jeans
kate spade outlet
ray ban sunglasses
coach outlet store online
nike air huarache
michael kors outlet online
canada goose outlet
burberry canada
oakley sunglasses wholesale
mont blanc pens
canada goose coats
ugg boots
uggs outlet
coach outlet
ugg outlet
lacoste polo shirts
cheap jordan shoes
ugg outlet
cheap oakley sunglasses
cheap nfl jerseys
polo ralph lauren
canada goose uk
canada goose uk
ugg outlet stores
cheap uggs
uggs outlet
ugg outlet
ugg boots
ugg outlet
coach outlet online
ralph lauren outlet
coach outlet
ugg boots on sale
ferragamo shoes
ferragamo outlet
cheap ugg boots
coach outlet online
tory burch outlet
nike air max 90
valentino shoes
canada goose coats
oakley sunglasses
mulberry bags
polo ralph lauren
giuseppe zanotti outlet
ugg boots cyber monday
air max 90
ugg outlet
ugg outlet
ugg boots on sale
cheap oakley sunglasses
fitflops sale clearance
coach factory outlet
tory burch outlet online
kate spade outlet online
canada goose outlet store
tory burch outlet
ray ban sunglasses outlet
birkenstock shoes
coach outlet online
michael kors outlet
kate spade outlet online store
oakley sunglasses wholesale
true religion jeans
cheap mlb jerseys
mont blanc pens
ugg boots
michael kors cyber monday
canada goose uk
cheap jordan shoes
ugg boots
uggs outlet
ugg outlets
coach outlet
canada goose outlet
lacoste soldes
kobe 9 elite
cheap nhl jerseys
christian louboutin outlet
canada goose outlet
ugg outlet
swarovski crystal
kate spade outlet
oakley sunglasses wholesale
true religion jeans
uggs outlet
michael kors outlet online
nike air huarache
michael kors outlet
longchamp handbags
ray bans
michael kors outlet
ray ban sunglasses
adidas nmd r1
canada goose outlet store
michael kors handbags outlet
cheap uggs
ugg boots uk
uggs outlet online
christian louboutin sale
tory burch sandals
hermes belts
coach outlet
burberry outlet
new balance outlet
uggs clearance
oakley sunglasses wholesale
ugg outlet
ugg outlet online
mac tools
hermes birkin
ugg boots outlet
michael kors outlet
michael kors wallets
fred perry polo
mulberry handbags sale
ugg boots
prada shoes
longchamp pas cher
michael kors outlet
nike air max 1
coach outlet
ralph lauren shirts
ysl outlet
burberry outlet
moncler coats
pandora charms
swarovski outlet store
canada goose outlet
kate spade outlet online
cheap oakley sunglasses
jordan shoes
ugg clearance
air force 1 shoes
birkenstock shoes
polo ralph lauren
michael kors handbags clearance
mulberry outlet
ed hardy clothing
canada goose jackets
ugg boots clearance
michael kors outlet online
canada goose
cheap ugg boots
adidas nmd
canada goose jackets
lebron shoes
uggs outlet online
coach outlet online
true religion jeans sale
cheap snapbacks
longchamp outlet store
nike store uk
oakley sunglasses
oakley sunglasses
ralph lauren outlet
coach factory store
pandora charms sale clearance
uggs outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
polo ralph lauren
ugg outlet store
canada goose coats
pandora jewelry
ralph lauren
canada goose coats
michael kors outlet
canada goose outlet
kate spade handbags
vans outlet
canada goose outlet
nike foamposite
ugg boots on sale
ralph lauren outlet
michael kors outlet online
ralph lauren outlet
kate spade
coach outlet store online
moncler outlet
michael kors outlet online
soccer cleats
fitflops shoes
polo ralph lauren outlet
canada goose jackets
coach outlet online
ugg outlet store
nfl jerseys wholesale
canada goose jackets
kate spade outlet
michael kors outlet
longchamp bags
polo ralph lauren
nike roshe run
ugg outlet
adidas uk
ray ban sunglasses sale
giuseppe zanotti shoes
canada goose outlet store
canada goose jackets
ugg boots black friday
canada goose outlet
ugg outlet
polo outlet factory store
nhl jerseys wholesale
michael kors outlet online
polo ralph lauren outlet
coach handbags
canada goose outlet store
fitflops sale clearance
michael kors outlet
uggs outlet
ugg outlet online
ugg outlet
canada goose jackets
nike free 5
polo ralph lauren
ugg outlet online
cheap mlb jerseys
michael kors outlet store
canada goose parka
polo ralph lauren
canada goose outlet
ugg boots for women
michael kors outlet
jordan shoes
canada goose jackets
oakley sunglasses
ferragamo shoes
mlb jerseys wholesale
coach outlet online
nike factory outlet
canada goose outlet store
uggs outlet
longchamp pas cher
michael kors canada
nfl jerseys
canada goose jackets
ugg outlet
cheap oakley sunglasses
cheap jordans
coach outlet
ugg boots
canada goose uk
coach outlet online
tods outlet
coach factory outlet
thomas sabo charms
christian louboutin online
nike air max
canada goose outlet
swarovski outlet store
canada goose uk
birkenstock outlet
michael kors outlet online
vans shoes
polo ralph lauren
canada goose outlet
canada goose outlet
canada goose jackets
fitflops
michael kors outlet
ugg canada
canada goose outlet store
canada goose cyber monday
pandora outlet
michael kors factory outlet
oakley sunglasses
coach outlet online
christian louboutin shoes
michael kors handbags
ray ban sunglasses outlet
canada goose outlet store
michael kors outlet sale
kobe shoes
canada goose outlet
mbt shoes
uggs outlet
canada goose outlet
michael kors outlet clearance
nike outlet online
uggs outlet
canada goose outlet store
michael kors handbags
ray-ban sunglasses
cheap ugg boots
uggs outlet
coach outlet
coach factory outlet
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses
uggs on clearance
mulberry uk
polo outlet
polo outlet
hermes outlet
uggs outlet
coach outlet online
true religion outlet
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
canada goose jackets
mcm outlet
canada goose outlet
coach outlet
canada goose coats
mulberry handbags
coach outlet store
lebron james shoes
canada goose coats
canada goose outlet online
coach factory outlet
coach outlet
ugg boots
true religion jeans
fred perry polo shirts
ray ban sunglasses outlet
pandora charms
canada goose coats
coach outlet
christian louboutin uk
mulberry handbags
cheap jordans
canada goose outlet
coach outlet
kate spade outlet online store
tory burch outlet stores
nike trainers
polo outlet
michael kors outlet
cleveland cavaliers jersey
moncler jackets
uggs outlet
polo ralph lauren
coach handbags on sale
ray ban sunglasses outlet
canada goose
polo ralph lauren outlet
longchamp pliage
canada goose uk
mac outlet
moncler outlet
jordan shoes
tory burch outlet online
swarovski outlet
ugg outlet
fitflops
fitflops sale clearance
adidas store
michael kors outlet online
nike outlet store
canada goose outlet store
ferragamo shoes
coach outlet store
ugg outlet
lakers jerseys
canada goose uk
ray ban sunglasses
nike shoes for women
oakley sunglasses sale
oakley sunglasses
uggs on sale
michael kors uk
canada goose coats
mlb jerseys
canada goose jackets
michael kors handbags
longchamp outlet
canada goose outlet online
coach outlet
thomas sabo
cheap oakley sunglasses
ugg outlet
fitflops uk
air max uk
ray ban sunglasses
polo ralph lauren shirts
mulberry bags
christian louboutin outlet
ugg outlet
lacoste polo
ray bans
uggs outlet
canada goose outlet
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet
michael kors outlet online
michael kors outlet clearance
michael kors outlet
nfl jersey wholesale
true religion outlet
fitflops shoes
canada goose coats
polo outlet online store
canada goose uk
fitflops sale clearance
ray-ban sunglasses
canada goose uk
ugg boots outlet
michael kors bags
michael kors outlet clearance
ray ban sunglasses wholesale
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet store
cheap soccer jerseys
coach outlet online
canada goose outlet
coach outlet online
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet
mulberry sale
true religion jeans
michael kors outlet online
nike trainers
pandora outlet
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet online
nike blazer pas cher
true religion jeans sale
ugg outlet stores
coach canada
louboutin shoes
canada goose jackets
snapbacks wholesale
cheap jerseys
michael kors outlet online
supra shoes
ralph lauren outlet
coach outlet online
canada goose outlet
uggs outlet
coach outlet online
true religion outlet
longchamp pas cher
coach outlet
polo outlet online
longchamp solde
uggs outlet
louboutin shoes
mulberry outlet
ugg boots
ralph lauren
ray ban sunglasses
true religion jeans
coach outlet online
christian louboutin
nhl jerseys
cheap nfl jerseys
ugg outlet online
michael kors uk
nfl jerseys wholesale
christian louboutin shoes
canada goose jackets men
coach outlet
ugg outlet store
prada outlet
michael kors outlet online
canada goose jackets
coach outlet
longchamp handbags
ugg outlet
canada goose outlet store
nba jerseys
ralph lauren polo shirts
kobe bryant shoes
canada goose outlet store
canada goose outlet
pandora jewelry
ugg outlet
cheap jerseys wholesale
ferragamo shoes
coach outlet store online
ugg cyber monday
cheap ray ban sunglasses
tory burch outlet online store
canada goose outlet store
uggs outlet
canada goose jackets
air max trainers
salomon outlet
ralph lauren polo
canada goose jackets
canada goose coats
coach outlet store online
coach outlet store
canada goose outlet
longchamp outlet
canada goose jackets
canada goose jackets
ray-ban sunglasses
ugg outlet
coach outlet online
coach handbags
ferragamo shoes sale
michael kors outlet clearance
canada goose outlet store
canada goose outlet online
polo ralph lauren
yeezy boost
longchamp solde
michael kors outlet clearance
kate spade outlet
michael kors wallets for women
prada sunglasses for women
canada goose jackets
michael kors
coach factory outlet
michael kors outlet clearance
cheap jordans free shipping
true religion jeans
michael kors outlet clearance
ferragamo outlet
canada goose outlet store
ray ban sunglasses outlet
canada goose parka
michael kors outlet online
canada goose outlet
ugg boots
kevin durant shoes
ugg outlet
oakley sunglasses wholesale
cheap ugg boots
ecco outlet
michael kors outlet
true religion outlet
mulberry handbags
canada goose outlet
cheap oakley sunglasses
canada goose outlet
uggs outlet
coach outlet
ralph lauren outlet
polo ralph lauren shirts
ugg boots
michael kors outlet online
coach factory outlet
canada goose outlet store
coach canada
true religion jeans
coach factory outlet
coach factory outlet
cheap ray ban sunglasses
ralph lauren outlet
ugg boots outlet
swarovski uk
oakley sunglasses
moncler outlet online
coach handbags outlet
ray ban sunglasses
ralph lauren factory store
michael kors outlet
michael kors outlet clearance
yeezy boost
mulberry bags
cheap ray ban sunglasses
canada goose uk
true religion jeans
fitflops uk
christian louboutin sale
michael kors outlet clearance
foamposite shoes
michael kors outlet online
soccer shoes
football shirts
reebok outlet store
ralph lauren
michael kors outlet clearance
swarovski outlet
uggs outlet
ralph lauren uk
michael kors outlet clearance
nike air max 90
uggs outlet
ugg boots
hermes outlet
oakley sunglasses wholesale
coach factory outlet
ray ban sunglasses
ugg boots
oakley sunglasses wholesale
cheap jordans
hermes belt
canada goose uk
polo ralph lauren
canada goose outlet store
uggs outlet
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet online
canada goose outlet store
oakley sunglasses wholesale
cheap jordans for sale
jordan shoes
canada goose jackets
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
air jordan 4
coach outlet store online
oakley sunglasses sale
canada goose jackets
nba jerseys wholesale
michael kors outlet
michael kors outlet clearance
nhl jerseys for sale
ugg outlet
mulberry handbags
cheap oakley sunglasses
ugg boots on sale
ugg outlet
polo shirts
uggs on sale
ralph lauren polo
coach outlet
coach outlet store online
michael kors
michael kors outlet clearance
michael kors outlet
canada goose outlet
pandora charms
michael kors outlet
michael kors handbags
canada goose outlet
christian louboutin shoes
fitflops sale
ugg boots clearance
michael kors outlet clearance
michael kors outlet online
michael kors outlet clearance
burberry outlet store
puma outlet
ferragamo outlet
polo ralph lauren
christian louboutin shoes
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
adidas outlet store
uggs outlet
ugg boots
canada goose outlet
canada goose coats
snapbacks wholesale
avatar #33
xukaimin 2017. október 7. 898 hozzászólás 413.
2017.10.7xukaimin
christian louboutin outlet
ugg on sale
ugg boots on sale 75% off
ray ban sunglasses outlet
montblanc pen
hockey jerseys
christian louboutin outlet clearance
michael kors outlet online
coach outlet
prada outlet
the north face outlet
polo ralph lauren
nfl jerseys
michael kors handbags
christian louboutin uk
true religion jeans
adidas yeezy 350 boost
ugg outlet online
ugg outlet
louis vuitton
true religion outlet
red bottoms
pandora rings
true religion outlet
north face jackets
ugg outlet online
michael kors outlet online
ray ban sunglasses outlet
mlb jerseys wholesale
fitflops outlet
air jordan shoes
mlb jerseys
prada bags
michael kors outlet
nike running shoes
coach outlet
uggs outlet
michael kors handbags
ugg outlet
nike blazer sneakers
ray ban sunglasses
hermes outlet
coach wallets
christian louboutin uk
ferragamo outlet
michael kors handbags
supreme shirts
cheap ray ban sunglasses
ugg slippers
cheap ray ban sunglasses
ray ban sunglasses uk
adidas stan smith
mbt outlet
nfl jerseys wholesale
carrera eyewear
ugg boots
ugg boots
michael kors outlet online
coach outlet store online
cartier sunglasses
coach factory outlet
oakley vault
fitflops sale
coach outlet online
polo ralph lauren
uggs outlet
nike factory outlet
ray ban sunglasses outlet
christian louboutin uk
christian louboutin
moncler jackets
uggs slippers
dolce & gabbana sunglasses
converse outlet
ugg australia
canada goose sale
tory burch outlet
uggs outlet
cheap uggs outlet
pandora charms
chaussures christian louboutin
adidas originals uk
michael kors handbags
uggs classic boots
polo ralph lauren outlet
fitflops sale clearance
moncler down jacket
uggs outlet
cheap jordans
ralph lauren polo outlet
adidas uk
nba jerseys wholesale
cheap oakley sunglasses
north face jackets clearance
michael kors bags
michael kors outlet 75% off
canada goose outlet
tory burch outlet 70% off
uggs outlet
avatar #32
wengdongdong 2017. augusztus 14. 1605 hozzászólás 206.
20170814caihuali
longchamp handbags
ugg outlet,uggs outlet,ugg outlet online clearance,ugg outlet store,ugg outlet coupons,ugg outlet boots,ugg outlet online store,ugg outlet sale
ray ban sunglasses
tory burch outlet
futbol baratas
ugg boots,ugg boots outlet,cheap uggs boots,ugg boots for women,ugg boots on sale,ugg boots clearance,ugg boots clearance sale women,ugg boots clearance outlet,ugg boots for men,ugg boots for kids
pandora jewelry
coach outlet
ferragamo outlet
canada goose outlet
cheap jordans
nike shoes
fitflops outlet
mulberry handbags
michael kors outlet
adidas shoes
ugg outlet,ugg outlet clearance,uggs outlet,ugg outlet online clearance,ugg outlet store,ugg outlet online store,ugg outlet sale,ugg outlet coupons,ugg outlet boots
birkenstock sandals
coach outlet
soccer jerseys
tory burch shoes
michael kors outlet
michael kors
ray ban sunglasses
canada goose outlet
cheap jordans
mbt shoes
lacoste soldes
true religion jeans
oakley sunglasses
nike air max
pandora charms
asics
cheap nfl jerseys
ugg boots
cheap jordan shoes
oakley sunglasses
oakley sunglasses
polo ralph lauren
cheap jerseys wholesale
herve leger outlet
bottega veneta outlet
michael kors outlet
ralph lauren polo shirts
canada goose jackets
coach factory outlet
polo outlet
fitflops sale clearance
mulberry handbags
kobe 9
mont blanc pens
true religion jeans
true religion outlet
canada goose outlet
nike air max
ugg outlet clearance,ugg outlet online clearance,ugg outlet,uggs outlet,ugg outlet store,ugg outlet coupons,ugg outlet boots,ugg outlet online store,ugg outlet sale
oakley sunglasses
ugg boots
canada goose jackets
coach outlet online
coach outlet online
mulberry bags
mac cosmetics
adidas nmd runner
coach outlet
ferragamo shoes
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
ferragamo shoes
ed hardy clothing
air max uk
hermes bags
ugg outlet
ralph lauren sale
cheap jordans
coach outlet
coach factory outlet
swarovski crystal
cheap jordans
oakley sunglasses
ralph lauren outlet
coach handbags
tods outlet
nike air max 2015
ferragamo outlet
ray bans
ralph lauren outlet
ugg outlet
michael kors bags
mulberry handbags
coach outlet canada
ralph lauren polo
yeezy boost
mulberry outlet store
michael kors outlet
nike trainers
michael kors outlet
christian louboutin outlet
michael kors outlet
adidas shoes
michael kors outlet online
polo outlet
michael kors outlet
canada goose outlet
hermes belt
coach outlet
coach outlet online
basketball shoes
ray ban sunglasses
polo ralph lauren
links of london
christian louboutin uk
cheap ray bans
swarovski crystal
coach outlet online
nike air max
nike store uk
ugg outlet
michael kors handbags
cazal sunglasses
nike store
kate spade outlet
nike roshe run
valentino outlet
michael kors handbags
oakley sunglasses
nfl jersey wholesale
coach outlet online
polo outlet
michael kors outlet
ray ban sunglasses
los angeles lakers jerseys
christian louboutin outlet
ferragamo outlet
ray ban sunglasses
nike air max
michael kors factory outlet
adidas nmd
jordan shoes
michael kors outlet
pandora outlet
michael kors wallets
prada shoes
cheap snapbacks
michael kors handbags
cheap nfl jerseys
oakley sunglasses
coach outlet
nike foamposite
true religion jeans
coach outlet
tory burch outlet
longchamp outlet
giuseppe zanotti outlet
polo ralph lauren
nike shoes
michael kors handbags
nfl jerseys wholesale
longchamp handbags
football shirts
true religion outlet
ugg outlet
pandora jewelry
ugg outlet
fitflops
air jordan 4
michael kors outlet online
oakley sunglasses
kobe shoes
nike outlet
true religion outlet
true religion jeans
michael kors handbags
coach outlet clearance
ugg boots clearance,ugg boots,ugg boots outlet,ugg boots for women,ugg boots on sale,ugg boots for men,ugg boots for kids,ugg boots clearance sale women,ugg boots clearance outlet
nfl jersey wholesale
birkenstock outlet
michael kors outlet
true religion jeans
nike huarache
fitflops shoes
ray ban sunglasses
mbt shoes outlet
oakley sunglasses
nike blazer pas cher
montblanc pens
nike shoes
coach outlet online
Basketball Shoes
polo ralph lauren
oakley sunglasses
ferragamo shoes
michael kors outlet clearance
coach factory outlet
mbt shoes
tory burch outlet
polo outlet
nike roshe
fitflops shoes
oakley sunglasses
nike air force 1
burberry outlet
coach outlet
soccer jerseys
mulberry sale
burberry outlet
ugg outlet,ugg outlet store,uggs outlet,ugg outlet online clearance,ugg outlet coupons,ugg outlet boots,ugg outlet online store,ugg outlet sale
coach outlet online
hermes birkin
kobe bryant shoes
christian louboutin outlet
ferragamo shoes
cheap nhl jerseys
michael kors outlet
michael kors
oakley sunglasses
longchamp bags
nike trainers
cheap mlb jerseys
chrome hearts
polo ralph lauren
adidas outlet
air max 90
polo outlet
hermes outlet
air max 90
true religion jeans
true religion uk
polo ralph lauren
ralph lauren polo
ray ban sunglasses
coach outlet
nike outlet store
michael kors outlet
polo shirts
michael kors outlet
canada goose outlet
vans shoes
nike huarache
pandora jewelry
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses
nike outlet store
air max 1
mcm outlet
true religion jeans
reebok outlet store
ray ban sunglasses
coach outlet online
new balance shoes
oakley sunglasses
nike roshe one
yeezy boost 350
ralph lauren polo
pandora jewelry
ray ban sunglasses
air max uk
ugg boots
michael kors
adidas shoes
nike free 5
michael kors outlet
oakley sunglasses
true religion jeans
ray ban sunglasses
ralph lauren polo
nike shoes
adidas outlet store
mulberry outlet
chrome hearts outlet
uggs outlet
swarovski outlet
swarovski crystal
fitflops sale clearance
canada goose outlet
adidas wings
swarovski crystal
converse shoes
longchamp bags
cleveland cavaliers jersey
ugg boots
polo ralph lauren
lacoste polo shirts
oakley sunglasses
Nike Free shoes
cheap nba jerseys
kate spade handbags
fitflops
ugg outlet
tory burch outlet
coach outlet online
ugg outlet
mulberry bags
kate spade handbags
christian louboutin outlet
michael kors handbags
ralph lauren pas cher
ralph lauren polo
canada goose outlet
oakley sunglasses
ralph lauren uk
jordan shoes
pandora outlet
air max 90
ysl outlet
mulberry handbags
michael kors outlet
christian louboutin outlet
marc jacobs outlet
mlb jerseys wholesale
burberry outlet
ralph lauren uk
michael kors outlet
canada goose jackets
cheap jordans
canada goose
michael kors
adidas trainers
canada goose outlet
christian louboutin shoes
canada goose jackets
cheap uggs outlet,cheap uggs for sale,cheap ugg boots,cheap uggs for kids,cheap uggs for women,cheap uggs bailey bow,cheap uggs china,cheap uggs for men,cheap uggs for girls,cheap uggs boots for women
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
true religion jeans
swarovski outlet
prada sunglasses
ray-ban sunglasses
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
longchamp handbags
ugg outlet
michael kors outlet online
prada outlet
ray bans
ugg outlet
ray ban sunglasses
burberry outlet
canada goose outlet
polo ralph lauren
fred perry polo shirts
longchamp outlet
salomon shoes
coach outlet store online
ugg boots
reebok trainers
oakley sunglasses wholesale
lebron james shoes
canada goose jackets
coach outlet online
michael kors handbags
michael kors outlet
ugg outlet,ugg outlet sale,uggs outlet,ugg outlet online clearance,ugg outlet store,ugg outlet coupons,ugg outlet boots,ugg outlet online store
oakley sunglasses wholesale
lebron james shoes
cartier outlet
soccer shoes
ray ban sunglasses
canada goose outlet
ugg boots,ugg boots outlet,ugg boots for women,ugg boots on sale,ugg boots clearance,ugg boots for men,ugg boots for kids,ugg boots clearance sale women,ugg boots clearance outlet
oakley sunglasses
cheap snapbacks
canada goose jackets
ugg boots for women,ugg boots,ugg boots outlet,ugg boots on sale,ugg boots clearance,ugg boots for men,ugg boots for kids,ugg boots clearance sale women,ugg boots clearance outlet
coach outlet online
oakley sunglasses
thomas sabo
tory burch outlet
adidas uk
ugg boots
christian louboutin shoes
kate spade outlet
coach outlet
michael kors
longchamp outlet
coach outlet
christian louboutin outlet
coach factory outlet
kate spade outlet
canada goose outlet
coach outlet
uggs outlet
supra shoes
puma outlet
polo outlet
true religion jeans
canada goose jackets
pandora charms
jordan shoes
coach outlet
coach factory outlet
ray ban sunglasses
nba jerseys
fitflops sale clearance
fitflops sale
prada handbags
oakley sunglasses wholesale
air max 90
coach outlet online
christian louboutin online
ecco shoes
kevin durant shoes
20170814caihuali
avatar #31
lcklck16 2017. július 25. 301 hozzászólás 1255.
20170725lck
kate spade
coach outlet store online
canada goose jackets
ralph lauren
oakley sunglasses wholesale
nike shoes for women
michael kors outlet clearance
cheap oakley sunglasses
polo ralph lauren
longchamp outlet online
yeezy boost 350
supra shoes sale
michael kors outlet
rolex watches for sale
oakley sunglasses wholesale
kate spade uk
air max trainers
burberry outlet store
pandora charms
rolex uk
christian louboutin shoes
michael kors uk
snapbacks wholesale
cheap jordans
coach factory outlet
pandora jewelry
ralph lauren outlet
tory burch outlet online
michael kors canada
cheap jordans for sale
michael kors uk
coach outlet
chrome hearts online store
polo ralph lauren outlet
prada outlet
ugg boots,ugg boots outlet,cheap uggs boots,ugg boots for women,ugg boots on sale,ugg boots clearance,ugg boots clearance sale women,ugg boots clearance outlet,ugg boots for men,ugg boots for kids
michael kors outlet clearance
cheap oakley sunglasses
canada goose outlet
sac louis vuitton pas cher
Basketball Shoes
michael kors handbags
birkenstock shoes
pandora outlet
ferragamo shoes
tory burch outlet online
nike outlet online
gucci outlet online
bottega veneta outlet online
louis vuitton outlet
mulberry outlet
cheap ray ban sunglasses
coach outlet online
michael kors outlet
michael kors outlet
adidas shoes
nfl jersey wholesale
mulberry outlet,mulberry handbags outlet
oakley sunglasses wholesale
ralph?lauren
lacoste pas cher
ralph lauren outlet
omega outlet
louis vuitton
michael kors outlet online
coach outlet store
michael kors outlet clearance
swarovski jewelry
cheap jerseys wholesale
ralph lauren uk
cheap oakley sunglasses
adidas nmd
true religion outlet
converse shoes sale
michael kors outlet clearance
cheap ray ban sunglasses
christian louboutin shoes
michael kors outlet clearance
coach outlet online
fitflops sale clearance
ray ban sunglasses wholesale
oakley sunglasses
coach outlet
polo ralph lauren outlet
coach outlet
gucci bags
snapbacks wholesale
ray ban sunglasses
ysl outlet online
michael kors outlet online
longchamp handbags
louis vuitton outlet online
michael kors outlet clearance
rolex watches,rolex watches,swiss watches,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex
nike uk store
coach outlet
michael kors uk
louis vuitton outlet
canada goose jackets
mcm backpacks
gucci outlet online
coach outlet online
ralph lauren outlet
cheap nfl jerseys
lacoste polo
ferragamo outlet
ugg boots clearance,ugg boots,ugg boots outlet,ugg boots for women,ugg boots on sale,ugg boots for men,ugg boots for kids,ugg boots clearance sale women,ugg boots clearance outlet
canada goose outlet
michael kors outlet online
cheap ray ban sunglasses
coach outlet online
mulberry handbags
christian louboutin shoes
chrome hearts outlet
true religion uk
canada goose outlet
burberry outlet sale
cartier outlet
christian louboutin shoes
pandora outlet
michael kors outlet online
coach outlet
louis vuitton
true religion outlet store
cartier watches for sale
ralph lauren outlet
coach factory outlet
louis vuitton outlet stores
coach outlet online
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet clearance
mulberry handbags
canada goose coats
prada sunglasses for women
true religion jeans sale
ugg boots,ugg boots outlet,ugg boots for women,ugg boots on sale,ugg boots clearance,ugg boots for men,ugg boots for kids,ugg boots clearance sale women,ugg boots clearance outlet
canada goose outlet
snapback hats
nike outlet store online
ugg outlet,ugg outlet sale,uggs outlet,ugg outlet online clearance,ugg outlet store,ugg outlet coupons,ugg outlet boots,ugg outlet online store
polo ralph lauren
cheap oakley sunglasses
canada goose outlet
ugg outlet
gucci outlet online
tory burch handbags
instyler
air max 90
coach outlet online
michael kors outlet online
michael kors handbags
swarovski jewellery
coach factory outlet
louis vuitton outlet
tory burch sandals
ralph lauren polo
prada outlet online
longchamp outlet
asics,asics israel,asics shoes,asics running shoes,asics israel,asics gel,asics running,asics gel nimbus,asics gel kayano
louis vuitton outlet online
jordan 4
coach outlet online
air force 1 shoes
coach outlet online
michael kors outlet stores
michael kors outlet clearance
nike air huarache
nike shoes outlet
cheap nba jerseys
coach outlet store online
louis vuitton
gucci outlet online
cheap jordan shoes
michael kors handbags
swarovski crystal
ralph lauren outlet
ray bans
canada goose outlet online
ralph lauren uk
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet online
michael kors outlet store
coach outlet store online
cheap jordans
cheap oakley sunglasses
christian louboutin sale
kate spade handbags
oakley sunglasses wholesale
polo outlet stores
max 90
louis vuitton
ecco outlet
nike trainers uk
louis vuitton outlet stores
cheap ray ban sunglasses
hollister clothing store
louis vuitton
coach outlet online
nike roshe run
kobe bryants shoes
canada goose jackets
mulberry handbags sale
Nike Free shoes
coach outlet online coach factory outlet
coach outlet store online
coach outlet online
pandora bracelet
burberry canada
louis vuitton handbags
coach outlet
true religion outlet
nike air max
longchamp handbags
mac cosmetics sale
louis vuitton bags
coach outlet clearance
ray-ban sunglasses
coach factory outlet
pandora outlet
cheap oakley sunglasses
los angeles lakers
michael kors outlet online
polo ralph lauren
mizuno shoes
ralph lauren outlet
coach outlet store online
louis vuitton outlet
salomon outlet
michael kors wallets for women
fitflops uk
polo ralph lauren outlet
ferragamo shoes
cheap ray ban sunglasses
oakley sunglasses wholesale
louis vuitton
louis vuitton uk
michael kors outlet online
polo outlet
cheap soccer jerseys
christian louboutin sale
louis vuitton
coach outlet online
canada goose
hermes outlet
coach outlet store online
oakley sunglasses wholesale
ray ban wayfarer
herve leger dresses
oakley sunglasses
swarovski crystal
christian louboutin sale
coach handbags outlet
coach outlet
basketball shoes,basketball sneakers,lebron james shoes,sports shoes,kobe bryant shoes,kobe sneakers,nike basketball shoes,running shoes,mens sport shoes,nike shoes
nike air max 90
nike roshe run
nike store uk
coach outlet
oakley sunglasses wholesale
juicy couture tracksuit
louis vuitton borse
canada goose outlet
kd shoes
rolex watches,rolex replica watches,replica rolex watches,replica watches
michael kors outlet store
louis vuitton outlet
michael kors outlet clearance
tods outlet online
kate spade handbags
ralph lauren shirts
michael kors outlet clearance
nhl jerseys
true religion outlet
michael kors outlet
cazal outlet
oakley sunglasses wholesale
louis vuitton outlet
fitflops
cheap oakley sunglasses
hermes birkin bag
canada goose uk
polo outlet online
michael kors outlet clearance
true religion outlet
canada goose outlet store
cheap ray ban sunglasses
uggs outlet
polo outlet
gucci borse
kate spade uk
vans outlet
cheap oakley sunglasses
true religion canada
reebok shoes
ferragamo outlet
tory burch outlet stores
polo ralph lauren
lebron shoes
true religion outlet
rolex watches
swarovski outlet
mlb jerseys
nike trainers
nike air max 1
cheap nfl jerseys
polo ralph lauren
ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
fitflops sale clearance
christian louboutin
cheap jerseys wholesale
hermes outlet store
christian louboutin outlet
ralph lauren outlet
coach outlet store online
michael kors outlet clearance
kate spade outlet online
ray ban sunglasses outlet
michael kors outlet clearance
nba jerseys
cheap ray ban sunglasses
pandora jewellery
louis vuitton outlet
polo outlet
adidas shoes
oakley sunglasses
fitflops
mlb jerseys
swarovski jewelry
michael kors handbags
coach outlet online coach factory outlet
mbt shoes outlet
mbt shoes outlet
coach factory outlet
foamposite shoes
new balance outlet
rolex watches
mulberry handbags sale
coach outlet online
michael kors outlet clearance
mulberry uk
polo ralph lauren
nike shoes
coach factory outlet
canada goose jackets
louis vuitton outlet
ferragamo outlet
cheap football shirts
adidas nmd runner
oakley sunglasses wholesale
nfl jersey
christian louboutin shoes
camisetas futbol baratas
louis vuitton
coach outlet
nike outlet
thomas sabo charms
birkenstock shoes
coach outlet online
polo ralph lauren outlet
christian louboutin shoes
coach outlet
pandora charms sale clearance
cheap jordan shoes
coach outlet online
christian louboutin sale
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet
nike outle
prada outlet
cheap ray bans
nike shoes uk
valentino shoes
ugg boots for women,ugg boots,ugg boots outlet,ugg boots on sale,ugg boots clearance,ugg boots for men,ugg boots for kids,ugg boots clearance sale women,ugg boots clearance outlet
coach outlet online
nba jerseys wholesale
cheap ray ban sunglasses
ralph lauren
nfl jersey wholesale
louis vuitton outlet online
air max shoes
true religion jeans outlet
ugg outlet,ugg outlet clearance,uggs outlet,ugg outlet online clearance,ugg outlet store,ugg outlet online store,ugg outlet sale,ugg outlet coupons,ugg outlet boots
nfl jerseys
polo ralph lauren
cheap jordan shoes
cheap uggs outlet,cheap uggs for sale,cheap ugg boots,cheap uggs for kids,cheap uggs for women,cheap uggs bailey bow,cheap uggs china,cheap uggs for men,cheap uggs for girls,cheap uggs boots for women
cheap jordans free shipping
coach outlet store online
ralph?lauren?polo?shirts
oakley sunglasses wholesale
longchamp outlet
ralph lauren polo
true religion outlet uk
ralph lauren polo
oakley sunglasses wholesale
jordan shoes
gucci outlet store
cheap replica watches
cheap jordan shoes
cheap oakley sunglasses
hermes belts
cheap oakley sunglasses
swarovski uk
oakley sunglasses sale
air max 90
tory burch outlet online
cartier watches
christian louboutin outlet
ray ban sunglasses uk
links of london jewellery
canada goose jackets
coach outlet online
fitflops
true religion jeans
louis vuitton outlet
oakley sunglasses wholesale
rolex outlet
coach outlet clearance
coach outlet
michael kors outlet
adidas uk store
michael kors outlet clearance
cartier watches
polo outlet
mulberry handbags
ferragamo shoes sale
michael kors uk
ralph lauren
cheap mlb jerseys
polo ralph lauren
ferragamo shoes
canada goose outlet store
polo outlet stores
giuseppe zanotti shoes
oakley sunglasses
coach factory outlet
michael kors outlet online
soccer cleats
michael kors outlet online
cheap oakley sunglasses
ray ban sunglasses outlet
puma shoes
nike air huarache
coach factory outlet
marc jacobs sale
jerseys wholesale
nhl jerseys wholesale
michael kors outlet
coach outlet
ray ban sunglasses
mont blanc pens
mbt shoes
cheap nike shoes
cheap ray bans
fred perry polo
michael kors outlet online
christian louboutin uk
longchamp
nfl jerseys
polo ralph lauren outlet
roshe run
polo ralph lauren
adidas wings shoes
lacoste shirts
air max 2015
michael kors outlet clearance
true religion jeans sale
nike air max 90
canada goose outlet
oakley sunglasses wholesale
pandora outlet
coach outlet clearance
coach outlet
fitflops sale clearance
true religion jeans
cheap oakley sunglasses
cheap ray ban sunglasses
rolex watches outlet
oakley sunglasses sale
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet online
mulberry outlet
louis vuitton handbags
mulberry bags
michael kors outlet clearance
michael kors outlet
louis vuitton outlet stores
coach outlet store online
michael kors outlet
michael kors outlet clearance
nike shoes
adidas outlet
ralph lauren outlet stores
fitflops sale clearance
longchamp handbags
coach outlet online
oakley sunglasses sale
coach outlet clearance
kobe shoes
polo outlet store
ralph lauren
cartier watches for women
air max 90
ralph lauren outlet
cleveland cavaliers jerseys
coach outlet
true religion jeans
tory burch outlet
max 1
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet
coach factory outlet
ugg outlet clearance,ugg outlet online clearance,ugg outlet,uggs outlet,ugg outlet store,ugg outlet coupons,ugg outlet boots,ugg outlet online store,ugg outlet sale
rolex orologi
reebok shoes
louis vuitton outlet store
kobe 9 elite
ugg outlet,uggs outlet,ugg outlet online clearance,ugg outlet store,ugg outlet coupons,ugg outlet boots,ugg outlet online store,ugg outlet sale
coach outlet online
adidas shoes
nike blazer pas cher
coach outlet
ray-ban sunglasses
louis vuitton
polo pas cher
burberry outlet store
ralph lauren?uk
nike trainers
fitflops uk
cheap oakley sunglasses
coach outlet online
louis vuitton outlet online
oakley sunglasses sale
coach outlet
tory burch outlet online
michael kors outlet online
coach outlet
ed hardy outlet
christian louboutin
nike outlet store online
mont blanc outlet
cheap ray ban sunglasses
longchamp
true religion jeans
michael kors factory outlet
michael kors handbags
michael kors outlet online
adidas shoes
coach outlet
uggs outlet
michael kors outlet clearance
yeezy boost
gucci outlet
pandora jewelery
michael kors outlet clearance
michael kors outlet clearance
michael kors outlet online
ray ban sunglasses
coach factory outlet
louis vuitton outlet online
lacoste outlet
michael kors outlet online
coach factory outlet
michael kors outlet online
michael kors outlet
coach outlet online
ralph lauren uk
air max 90
coach factory outlet
adidas outlet
coach outlet store online
ugg outlet,ugg outlet store,uggs outlet,ugg outlet online clearance,ugg outlet coupons,ugg outlet boots,ugg outlet online store,ugg outlet sale
soccer jerseys wholesale
cheap oakley sunglasses
lebron shoes
canada goose jackets
ralph lauren outlet
louis vuitton
coach outlet
nike free running
20170725lck
avatar #30
dongdong8 2017. július 19. 1097 hozzászólás 319.
cheap jordan shoes
vans shoes
pandora jewelry
kate spade outlet
ecco shoes
burberry handbags
coach factory outlet
michael kors handbags
christian louboutin shoes
christian louboutin uk
louboutin shoes
hermes bags
gucci shoes
salvatore ferragamo outlet
nike outlet
coach purses
nfl jerseys
polo ralph lauren outlet
occhiali ray ban
polo ralph lauren
nfl jerseys cheap
michael kors outlet
coach outlet
michael kors uk
montre rolex pas cher
oakley sunglasses
nike trainers
kobe 12 shoes
canada goose sale
michael kors handbags
mizuno running shoes
polo ralph lauren
ralph lauren
new balance sneakers
prada outlet
polo ralph lauren outlet
michael kors handbags outlet
yeezy boost 350
tory burch
longchamp outlet
adidas outlet
fitflops uk
polo outlet
oakley sunglasses wholesale
cheap nfl jerseys
longchamp sac
coach factory outlet
fitflop sandals
nike air max uk
north face outlet
coach outlet
cat boots
valentino sandals
coach outlet online
adidas football boots
under armour
ed hardy
michael kors canada
manchester united jersey
christian louboutin shoes
prada shoes
mcm bags
fred perry polo
hermes belt outlet
yeezy boost 350 v2
oakley sunglasses
coach outlet
coach factory outlet
hermes birkin bag
new balance outlet
lebron 14 shoes
cheap jordans
ray ban eyeglasses
longchamp handbags
nike roshe
coach handbags
michael kors outlet
tory burch outlet
cheap jerseys
kate spade sale
oakley sunglasses wholesale
christian louboutin shoes
christian louboutin shoes
nike tiempo legend
michael kors handbags outlet
coach outlet
adidas outlet
adidas stan smith sneakers
michael kors outlet online
michael jordan shoes
cheap oakley sunglasses
michael kors
cheap jordan shoes
oakley sunglasses
oakley sunglasses
le coq sportif chaussures
pandora rings
vibram fivefingers
michael kors outlet
adidas yeezy boost 350 v2
michael kors tote handbags
nike outlet
michael kors handbags
clarks shoes
coach outlet online
adidas nmd
christian louboutin outlet online
reebok shoes
ysl handbags
michael kors handbags
coach factory outlet
coach factory
oakley vault
birkenstock sandals
rolex datejust
nike running shoes
columbia sportswear outlet
pandora charms
ralph lauren outlet
ray ban sunglasses outlet
michael kors plånbok
cheap oakley sunglasses
ugg boots
adidas yeezy boost 350
rolex datejust
ray ban uk
yeezy boost 350
coach outlet
mbt shoes
ray ban zonnebril
burberry outlet
fitflops
true religion sale
coach factory outlet
ray ban sunglasses outlet
burberry outlet
north face
michael kors taschen
fitflops outlet
ferragamo shoes
ray ban wayfarer
ray ban sunglasses uk
adidas yeezy
michael kors handbags
cheap jordans
fitflops sale clearance
ray ban sunglasses
nba jerseys
red bottom shoes
rolex watch
nike outlet
kate spade
mlb jerseys
air jordan 14
cheap oakley sunglasses
adidas outlet
mont blanc pens
vans store
adidas shoes
air jordan shoes
nike outlet
kd 10
yeezy adidas
nike blazer shoes
michael kors handbags
oakley vault
yeezy boost 350
louboutin paris
coach factory online
ralph lauren polo
pandora bracelet
nike sb
adidas ultra boost
ralph lauren polo shirts
tory burch outlet
prada outlet
nike outlet
converse shoes
mcm outlet
nike mercurial victory
adidas originals
ralph lauren polo
cheap jordans
nike roshe run
true religion
jordan retro 11
burberry sale
oakley sunglasses outlet
air jordan
nike huarache
polo ralph lauren
christian louboutin
le coq sportif
adidas stan smith
chaussures christian louboutin
cheap pandora jewelry
louis vuitton outlet
true religion
kate spade handbags
kobe shoes
kobe bryant shoes
christian louboutin sale
lebron james shoes
true religion outlet
clarks shoes
michael kors väska
nike air max uk
coach outlet
the north face outlet
michael kors
kate spade outlet
longchamp outlet
cheap jordans
cheap nfl jerseys
the north face
adidas yeezy boost 350
cheap nhl jerseys
vans shoes
nhl jerseys
jordan retro
michael kors outlet clearance
yeezy boost 350 kaufen
jordan shoes
red bottom shoes
pandora outlet
salomon shoes
polo ralph lauren
true religion
adidas trainers uk
mlb jerseys wholesale
nike air max
hermes outlet
longchamp handbags
mlb jerseys cheap
nike roshe run
salvatore ferragamo
new balance
cheap nfl jerseys
pandora uk
nike air max
supra shoes
under armour outlet
michael kors outlet online
coach factory outlet
coach factory outlet online
pandora jewelry
coach outlet
polo ralph lauren outlet
nike air max
michael kors bags
true religion jeans
lebron 13
valentino boots
moncler jacke
air jordan shoes
yeezy boost 350 v2
coach factory outlet online
michael kors taschen
michael kors outlet online
michael kors outlet
michael kors outlet online
michael kors outlet
adidas originals
tory burch flats
ray ban solglasögon
prada handbags
converse outlet
polo ralph lauren uk
mlb jerseys
replica watches
asics shoes
mont blanc pens
mac cosmetics
adidas nmd
coach canada
adidas soccer shoes
fitflop shoes
ferragamo belt
fitflops sale clearance
yves saint laurent handbags
jordans
mont blanc pens
adidas yeezy
michael kors taschen
christian louboutin outlet
tory burch outlet
coach outlet store online
air max
ray ban sunglasses
coach wallets
michael kors
chelsea jersey
michael kors handbags
columbia shoes
coach factory outlet
michael kors outlet online
adidas superstar
prada bags
ralph lauren outlet
nike air force 1
michael kors handbags
michael kors outlet
polo ralph lauren
reebok shoes
polo ralph lauren
coach outlet
christian louboutin
nike air max 2017
true religion
columbia outlet
coach factory outlet
oakley sunglasses
michael kors handbags
adidas trainers
oakley vault
levi's jeans
adidas nmd xr1
michael kors outlet
converse outlet
ralph lauren polo shirts
michael kors handbags
polo ralph lauren outlet
coach handbags
michael kors outlet clearance
michael kors taschen sale
ray ban sunglasses outlet
adidas zx flux
true religion uk
adidas nmd
ed hardy clothing
michael kors taschen
polo ralph lauren
oakley sunglasses outlet
nike free run
oakley sunglasses
coach factory outlet
prada handbags
adidas yeezy 350 v2
ray-ban sunglasses
polo ralph lauren
ralph lauren sale
mbt shoes
oakley sunglasses wholesale
nike roshe
christian louboutin outlet
cheap ray ban sunglasses
ray ban canada
ralph lauren outlet
kate spade handbags
christian louboutin shoes
polo ralph lauren
ralph lauren shirts
adidas shoes
adidas yeezy 350 boost
nike huarache
columbia sportswear outlet
birkenstock outlet
ralph lauren outlet
burberry outlet online
the north face
polo ralph lauren
fitflops
pandora jewelry
coach outlet store online
nike running trainers
true religion jeans
rolex submariner
adidas yeezy boost
michael kors canada
michael kors handbags
gafas ray ban
adidas nmd r1
ray ban sunglasses outlet
manolo blahnik shoes
nfl jerseys wholesale
polo ralph lauren
vans shoes
christian louboutin sale
ray ban sunglasses outlet
salvatore ferragamo shoes
coach outlet
snapbacks hats wholesale
birkenstock sandals
michael kors bags
clarks outlet
christian louboutin sale
nike air max 2017
calvin klein
nike air max 2016
tory burch handbags
michael kors outlet
coach outlet
christian louboutin pumps
supra shoes
hermes handbags
coach outlet online
ray ban sunglasses cheap
ralph lauren pas cher
adidas neo
fitflop sale
adidas originals superstar
louis vuitton
ray-ban sunglasses
ugg boots
michael kors handbags
birkenstock outlet
michael kors handbags
nike cortez
coach factory outlet
ray ban sunglasses
ralph lauren uk
20177.19wengdongdong
avatar #29
happynn123 2017. július 12. 94 hozzászólás 2949.
nike air force
fitflops clearance
adidas nmd r1
longchamp le pliage
ferragamo belt
van cleef
tom ford sunglasses
cartier bracelet
lebron 14
kobe shoes
hogan outlet
curry 3
longchamp bags
nike roshe run
adidas tubular
Kanye West shoes
true religion jeans
retro jordans
ultra boost
yeezy boost 350
cheap jordans
longchamp
nike air zoom
adidas superstar
cheap basketball shoes
nmd
led shoes for kids
asics running shoes
michael kors outlet online
michael kors outlet store
pandora charms
tory burch shoes
lebron james shoes
vibram fivefingers
michael kors uk
stephen curry shoes
kyrie 3 shoes
roshe shoes
kobe 9
nike air force 1
yeezy shoes
longchamp
longchamp bags
jordan shoes
louboutin shoes uk
cheap jordans
cheap jordans
chrome hearts online
retro jordans
kobe 11
air max 2016
falcons jersey
air jordan
jordan shoes
adidas yeezy boost
links of london
chrome hearts
lacoste outlet
james harden shoes
yeezy boost 350
fitflops
kobe 11
adidas superstar shoes
nike air max 2017
adidas neo
longchamp sale
yeezy boost 350
michael kors outlet
yeezy boost 350 v2
adidas stan smith
michael kors handbags
air force 1
adidas tubular shadow
michael kors factory outlet
nike huarache
pandora charms sale
michael kors outlet online
dior sunglasses
adidas nmd
longchamp
michael kors handbags outlet
kobe basketball shoes
nike air max
hermes belt
kyrie 3
curry 3 shoes
adidas ultra
kyrie irving shoes
tory burch outlet
longchamp handbags
pandora charms
air yeezy
lebron 14 shoes
adidas nmd
nike dunks shoes
chrome hearts online store
yeezy boost 350
five finger shoes
adidas nmd
adidas ultra boost
tom ford eyewear
adidas superstar shoes
nike air force 1
fitflops sale clearance
jordan shoes
pandora jewelry
michael kors handbags
nike polo
jordan retro
michael kors outlet store
timberland boots
kobe sneakers
adidas nmd
yeezy
atlanta falcons jersey
lacoste outlet
led shoes
links of london
adidas stan smith shoes
http://www.kobeshoes.uk
patriots jersey
adidas stan smith sneakers
michael kors purses
nike air huarache
basketball shoes
michael kors outlet
longchamp bags
led shoes
links of london outlet store
roshe run
louboutin shoes
michael kors handbags
adidas tubular shadow
reebok outlet
prada sunglasses
ferragamo belts
longchamps
dior glasses
michael kors outlet
jordans for cheap
reebok shoes
pandora bracelet
chrome hearts
adidas ultra boost
lebron 13 shoes
michael kors outlet online
air jordan shoes
light up shoes
kobe 9
true religion jeans
cheap jordans
nike air max
nike zoom
nike polo shirts
yeezy boost
michael kors
adidas superstar
michael kors factory outlet
lacoste online shop
new england patriots jersey
nike air zoom
air jordans
yeezy boost
nmd
hermes belts for men
nmd
nike huarache
yeezys
adidas ultra boost uncaged
air max
longchamp outlet
kyrie shoes
tory burch shoes
brady jersey
adidas nmd runner
adidas gazelle
yeezy shoes
jordan shoes
nike zoom
harden shoes
michael kors outlet
nike roshe one
yeezys
pandora jewelry
chrome hearts online
nike roshe run
curry shoes
adidas tubular
michael kors outlet
yeezy boost 350 v2
cheap jordans
yeezy shoes
authentic jordans
nike huarache
yeezy boost 350
adidas online shop
chrome hearts online
nike roshe uk
cheap jordans
air jordan
yeezy boost
lebron 13
nike football boots
links of london sale
prada glasses
af1
lacoste polo
michael jordan shoes
timberland outlet
michael kors outlet online
yeezy shoes
kobe basketball shoes
yeezy boost 350 v2
adidas ultra boost
true religion
yeezy boost
hermes belts
nike zoom running shoe
kobe shoes
yeezy boost 350
true religion outlet
cheap jordans
adidas nmd
burberry scarf
nike mercurial
michael kors outlet store
air max 2017
longchamp outlet
nike dunks
yeezy boost
jordan shoes
yeezy boost 350
lebron shoes
van cleef arpels
nike air force
air jordan shoes
michael kors handbags
kobe shoes
cheap jordans
longchamp bags
michael kors outlet
hogan outlet online
michael kors outlet
true religion outlet
michael jordan shoes
kobe bryant shoes
retro jordans
http://www.kobebasketballshoes.us.com
nike air huarache
fitflops
hermes belt
adidas yeezy
asics shoes
air force 1
longchamp handbags
adidas stan smith
yeezy boost 350 v2
avatar #28
lcklck16 2017. június 15. 301 hozzászólás 1255.
20170615lck
giuseppe zanotti shoes
polo ralph lauren
foamposite shoes
jordan shoes
hermes birkin bag
cheap jerseys wholesale
ralph lauren uk
michael kors handbags
coach outlet
michael kors outlet online
nike outlet online
adidas outlet
louis vuitton bags
cheap oakley sunglasses
pandora outlet
michael kors outlet online
true religion canada
ralph lauren outlet
tory burch outlet
michael kors outlet store
mlb jerseys
cartier watches
michael kors uk
coach factory outlet
oakley sunglasses wholesale
rolex uk
ralph lauren outlet
juicy couture tracksuit
michael kors outlet clearance
adidas nmd
michael kors outlet online
true religion outlet uk
cheap ray bans
ralph lauren
michael kors outlet
michael kors outlet
coach outlet store
ray bans
coach factory outlet
polo ralph lauren
los angeles lakers
coach factory outlet
oakley sunglasses sale
michael kors outlet online
michael kors handbags
michael kors outlet online
coach outlet online
louis vuitton
kate spade outlet online
mont blanc outlet
coach factory outlet
cheap jordans free shipping
cheap oakley sunglasses
true religion jeans
oakley sunglasses
coach factory outlet
nfl jersey
chrome hearts
michael kors outlet
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
nike air max
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses uk
fitflops
michael kors wallets for women
coach outlet online coach factory outlet
cheap ray bans
ferragamo shoes
michael kors outlet clearance
longchamp handbags
louis vuitton outlet
herve leger dresses
coach outlet
coach outlet
kobe 9 elite
coach outlet
louis vuitton outlet online
michael kors outlet online
vans outlet
jordan 4
oakley sunglasses sale
nhl jerseys
cheap ray ban sunglasses
cheap soccer jerseys
nike air huarache
louis vuitton
michael kors uk
prada outlet
reebok shoes
coach outlet online
christian louboutin outlet
christian louboutin uk
mizuno shoes
louis vuitton
coach outlet
michael kors outlet clearance
louis vuitton outlet online
ed hardy outlet
longchamp
coach outlet online
cheap jordan shoes
true religion outlet
longchamp
coach outlet store online
mlb jerseys
michael kors outlet clearance
mac cosmetics sale
nike roshe run
ray ban sunglasses outlet
nike air max 90
ray-ban sunglasses
nhl jerseys wholesale
cazal outlet
nba jerseys wholesale
cheap oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
burberry canada
reebok shoes
michael kors outlet clearance
cheap jordans
coach outlet
snapbacks wholesale
polo ralph lauren
ralph lauren
mbt shoes outlet
polo shirts
michael kors outlet
adidas uk store
ray ban sunglasses
michael kors outlet clearance
coach outlet store online
true religion jeans sale
adidas shoes
ralph lauren outlet
michael kors outlet online
coach outlet online
louis vuitton handbags
polo outlet
nike outlet store online
fitflops sale clearance
ecco outlet
christian louboutin shoes
nike trainers
Basketball Shoes
ralph lauren outlet
kobe bryants shoes
canada goose coats
cheap nba jerseys
oakley sunglasses wholesale
coach outlet
oakley sunglasses wholesale
rolex watches
michael kors outlet
burberry outlet store
michael kors outlet clearance
swarovski jewelry
louis vuitton
michael kors canada
cheap oakley sunglasses
adidas shoes
true religion outlet
coach outlet online
nike blazer pas cher
thomas sabo charms
michael kors outlet
oakley sunglasses wholesale
louis vuitton outlet online
cheap oakley sunglasses
christian louboutin sale
ferragamo shoes
jerseys wholesale
louis vuitton outlet
michael kors outlet stores
swarovski outlet
michael kors outlet clearance
michael kors factory outlet
louis vuitton outlet stores
ralph lauren
polo ralph lauren outlet
tory burch outlet online
cheap jerseys wholesale
cheap ray ban sunglasses
rolex watches
cheap oakley sunglasses
nike shoes
cheap oakley sunglasses
air max 90
mulberry outlet,mulberry handbags outlet
coach factory outlet
coach outlet online
coach outlet
tory burch outlet online
oakley sunglasses wholesale
coach factory outlet
christian louboutin shoes
mcm backpacks
coach outlet clearance
coach outlet clearance
louis vuitton outlet stores
nfl jerseys
coach outlet clearance
nike air max 1
polo outlet
christian louboutin
canada goose outlet online
soccer cleats
louis vuitton outlet online
polo ralph lauren
hermes outlet store
pandora charms
coach outlet online
birkenstock shoes
nike roshe run
gucci outlet
prada sunglasses for women
nike trainers
ralph lauren
nike store uk
coach outlet online
michael kors outlet clearance
fitflops
louis vuitton handbags
tory burch outlet online store
bottega veneta outlet online
lacoste outlet
valentino shoes
coach factory outlet
christian louboutin outlet
louis vuitton
nike air max 90
ray ban sunglasses outlet
louis vuitton uk
chrome hearts outlet
kate spade handbags
louis vuitton outlet online
coach outlet
coach outlet online
sac louis vuitton pas cher
true religion jeans
coach outlet online
louis vuitton
nike shoes uk
cheap jordan shoes
burberry outlet store
cheap ray ban sunglasses
yeezy boost
rolex orologi
max 90
ray ban wayfarer
air max 2015
michael kors outlet store
gucci bags
ralph lauren outlet stores
coach outlet store online
hollister clothing store
true religion outlet
oakley sunglasses sale
nfl jerseys
longchamp handbags
cheap jordan shoes
ralph lauren outlet
fitflops uk
cheap football shirts
cheap oakley sunglasses
polo outlet
coach outlet online coach factory outlet
michael kors outlet clearance
polo ralph lauren outlet
polo pas cher
coach outlet
fitflops sale clearance
coach outlet
ralph lauren uk
michael kors uk
christian louboutin
nike trainers uk
coach outlet online
oakley sunglasses
cartier watches for women
ysl outlet online
coach outlet
ralph lauren?uk
cheap mlb jerseys
louis vuitton outlet
hermes outlet
Nike Free shoes
basketball shoes,basketball sneakers,lebron james shoes,sports shoes,kobe bryant shoes,kobe sneakers,nike basketball shoes,running shoes,mens sport shoes,nike shoes
pandora outlet
michael kors handbags
cheap ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
coach outlet online
ray ban sunglasses wholesale
coach outlet store online
prada outlet
ugg outlet
rolex watches,rolex watches,swiss watches,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex
true religion uk
supra shoes sale
louis vuitton outlet
polo outlet
pandora jewellery
pandora charms sale clearance
ray-ban sunglasses
true religion jeans
cheap oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
oakley sunglasses wholesale
ralph lauren shirts
gucci outlet online
air max 90
fitflops
mont blanc pens
rolex watches for sale
oakley sunglasses wholesale
ferragamo outlet
nike free running
louis vuitton borse
cheap ray ban sunglasses
cheap nfl jerseys
nike uk store
michael kors outlet
instyler
coach outlet online
michael kors outlet clearance
roshe run
kobe shoes
cheap oakley sunglasses
coach outlet
hermes belts
polo ralph lauren
michael kors outlet clearance
tods outlet online
ralph lauren polo
kate spade uk
louis vuitton outlet
polo outlet online
cheap oakley sunglasses
mulberry handbags
mulberry handbags sale
cheap ray ban sunglasses
coach outlet online
louis vuitton outlet stores
michael kors handbags outlet
coach outlet
hollister shirts
converse shoes sale
polo ralph lauren
coach factory outlet
true religion jeans
louis vuitton outlet
burberry outlet sale
mbt shoes
swarovski crystal
cheap oakley sunglasses
ralph lauren outlet
swarovski jewellery
true religion jeans outlet
cheap oakley sunglasses
asics,asics israel,asics shoes,asics running shoes,asics israel,asics gel,asics running,asics gel nimbus,asics gel kayano
cheap jordans
rolex watches outlet
ralph lauren outlet
michael kors outlet online
coach outlet
birkenstock shoes
nba jerseys
ralph lauren polo
michael kors outlet clearance
prada outlet online
cheap nfl jerseys
cheap nike shoes
longchamp outlet online
marc jacobs sale
louis vuitton outlet
yeezy boost 350
oakley sunglasses wholesale
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
christian louboutin sale
ralph?lauren?polo?shirts
ferragamo shoes
air max 90
ferragamo outlet
nike shoes
cartier watches
coach outlet
mulberry handbags sale
ralph lauren uk
salomon outlet
michael kors outlet clearance
lebron shoes
ferragamo outlet
coach outlet online
nike outlet store
cheap ray ban sunglasses
cheap ray ban sunglasses
fitflops sale clearance
mulberry outlet
michael kors handbags clearance
michael kors outlet
coach outlet clearance
air force 1 shoes
coach outlet online
oakley sunglasses sale
oakley sunglasses wholesale
ray ban sunglasses uk
outletkatespade.us
omega outlet
coach factory outlet
canada goose jackets
rolex outlet
coach outlet store online
polo ralph lauren
nfl jersey wholesale
true religion outlet
coach outlet
polo outlet stores
michael kors outlet
cheap ray ban sunglasses
nfl jersey wholesale
mbt shoes outlet
coach handbags outlet
adidas nmd runner
cartier watches for sale
cheap oakley sunglasses
uggs outlet
michael kors outlet
longchamp outlet
pandora outlet
coach outlet online
ferragamo shoes sale
max 1
nike shoes for women
coach outlet store online
polo ralph lauren
swarovski uk
michael kors uk
gucci outlet online
adidas shoes
coach outlet
gucci outlet online
coach outlet online
oakley sunglasses wholesale
louis vuitton outlet
michael kors outlet online
ralph lauren outlet
air max 90
adidas shoes
lacoste shirts
louis vuitton
canada goose uk
michael kors outlet online
polo outlet store
tory burch outlet online
coach outlet clearance
canada goose
fitflops uk
tory burch outlet online
polo ralph lauren
cheap oakley sunglasses
kd shoes
polo outlet stores
tory burch outlet stores
coach outlet store online
cleveland cavaliers jerseys
longchamp handbags
coach outlet store online
longchamp outlet
adidas outlet
pandora jewelry
cheap ray ban sunglasses
ralph?lauren
adidas wings shoes
coach outlet online
rolex watches,rolex replica watches,replica rolex watches,replica watches
tory burch outlet online
cheap replica watches
michael kors outlet clearance
kate spade uk
kate spade
links of london jewellery
christian louboutin shoes
lebron shoes
coach outlet
polo ralph lauren outlet
mulberry uk
mulberry handbags
oakley sunglasses
louis vuitton
gucci outlet online
new balance outlet
fred perry polo
louis vuitton
michael kors handbags
louis vuitton outlet store
soccer jerseys wholesale
christian louboutin shoes
cheap jordans for sale
oakley sunglasses wholesale
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
christian louboutin shoes
mulberry bags
ralph lauren polo
polo ralph lauren outlet
swarovski crystal
fitflops sale clearance
coach factory outlet
michael kors outlet online
pandora outlet
cartier outlet
gucci borse
uggs outlet
nike air huarache
louis vuitton
gucci outlet store
true religion jeans
christian louboutin outlet
camisetas futbol baratas
kate spade handbags
cheap jordan shoes
cheap oakley sunglasses
canada goose outlet
ralph lauren outlet
puma shoes
louis vuitton uk
20170615lck
avatar #27
2016-5-11 xiaozheng6666
ugg outlet
air jordan 4
oakley sunglasses for men
christian louboutin outlet
longchamp outlet store
nhl jerseys
coach outlet
polo ralph lauren
coach outlet
coach outlet online
canada goose outlet
asics running shoes
cheap jordans
adidas yeezy shoes
cheap oakley sunglasses
asics shoes
oakley sunglasses wholesale
canada goose jackets
yeezy boost
ugg boots
true religion jeans sale
christian louboutin outlet
michael kors handbags
coach outlet online
kate spade outlet
ray ban sunglasses
polo ralph lauren
coach outlet
michael kors outlet
canada goose
kate spade outlet store
michael kors outlet
longchamp handbags
polo outlet
yeezy boost 350
lebron james shoes
mlb jerseys wholesale
longchamp outlet
ralph lauren outlet
longchamp outlet
pandora outlet
cheap jordans
michael kors outlet
cheap jordans
oakley sunglasses wholesale
polo ralph lauren
michael kors outlet
canada goose outlet
ed hardy outlet
coach factory outlet
valentino outlet
nike shoes
cheap mlb jerseys
canada goose outlet
lacoste polo shirts
fred perry polo
oakley sunglasses
fitflops sale clearance
ray ban sunglasses
coach factory outlet online
oakley sunglasses
oakley sunglasses
mbt shoes
kate spade outlet store
polo ralph lauren
michael kors outlet online
christian louboutin shoes
fred perry clothing
mont blanc outlet
ralph lauren polo
polo ralph lauren outlet online
michael kors outlet clearance
prada outlet store
lebron shoes
coach factory outlet
michael kors outlet
mlb jerseys
ralph lauren shirts
coach outlet store online
michael kors outlet clearance
nike shoes
cheap oakley sunglasses
air jordan retro
mlb jerseys
mont blanc pens
canada goose outlet
ralph lauren
nike shoes outlet
coach outlet
cheap ugg boots
kate spade handbags
kate spade handbags
michael kors outlet clearance
mbt shoes outlet
cheap jordans
fitflop sandals
polo ralph lauren
yeezy boost
coach factory outlet
nike outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
mulberry bags
polo ralph lauren outlet
polo ralph lauren
michael kors outlet clearance
mlb jerseys
true religion jeans
adidas nmd r1
coach factory outlet
ray ban sunglasses on sale
cheap oakley sunglasses
adidas yeezy
michael kors handbags
adidas yeezy shoes
cheap ray ban sunglasses
true religion jeans
kate spade outlet
nfl jerseys
cheap ray bans
coach outlet online
oakley sunglasses
cheap ray bans sunglasses
ugg boots
canada goose jackets
canada goose outlet
oakley sunglasses
polo shirts
michael kors outlet
ralph lauren polo shirts
coach outlet online
nike shoes
pandora outlet store
cheap nike shoes
oakley sunglasses wholesale
pandora jewelry
adidas outlet online
fitflops sale clearance
canada goose jackets
lacoste outlet
ralph lauren outlet
birkenstock outlet
canada goose jackets
mont blanc
fred perry outlet
fred perry polo
nike outlet store
hermes outlet
valentino outlet
oakley sunglasses wholesale
ray ban sunglasses
ralph lauren uk
michael kors outlet store
nike shoes for women
nba jersey
mont blanc pens
hermes outlet
coach outlet clearance
ray ban sunglasses
ralph lauren shirts
michael kors outlet
uggs outlet
pandora charms
valentino outlet store
prada outlet
cheap jordan shoes
oakley sunglasses wholesale
true religion outlet
polo ralph lauren
fitflops sale
christian louboutin outlet
cheap mbt shoes
coach outlet online
michael kors outlet
christian louboutin shoes
ralph lauren polo
mulberry handbags
mcm backpack
polo outlet
true religion outlet
polo outlet
air jordan 4 retro
mont blanc pens
polo ralph lauren pas cher
nike shoes outlet
nike shoes
ralph lauren uk
coach outlet
ray ban pas cher
lunette ray ban
mont blanc outlet
ralph lauren outlet
cheap ray ban sunglasses
ralph lauren uk
adidas shoes for women
michael kors outlet
canada goose outlet
ray ban sunglasses outlet
adidas outlet
ralph lauren outlet
polo ralph lauren outlet
polo ralph lauren outlet online
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
mont blanc pens
pandora outlet
prada outlet store
adidas shoes
valentino shoes
michael kors outlet
true religion outlet
michael kors outlet clearance
ralph lauren uk
christian louboutin uk
kate spade handbags
christian louboutin
cheap uggs
coach factory outlet
coach factory outlet
coach factory outlet
oakley sunglasses
cheap nike shoes
coach factory outlet
michael kors outlet clearance
prada outlet
michael kors outlet
polo ralph lauren
oakley sunglasses
nike outlet
fitflops sale
christian louboutin
air jordan shoes
hermes belts outlet
cheap ugg boots
coach factory outlet
mcm outlet
mont blanc outlet
michael kors outlet
hermes birkin
polo ralph lauren
yeezy shoes
michael kors outlet online
nike shoes for men
polo outlet
polo ralph lauren
polo ralph lauren outlet
adidas yeezy
cheap jordans for sale
ralph lauren
oakley sunglasses wholesale
cheap nhl jerseys
fitflops sale clearance
adidas outlet store
ray ban sunglasses
polo ralph lauren
true religion outlet store
nike shoes
cheap mlb jerseys
polo ralph lauren
kate spade bags
mbt shoes
ray ban sunglasses outlet
yeezy boost 350
fred perry polo shirts
michael kors outlet online
michael kors handbags sale
fred perry polo shirts
nike outlet store
ralph lauren outlet
cheap ugg boots
pandora jewelry
ray ban sunglasses
canada goose
pandora jewelry outlet
polo ralph lauren outlet online
ed hardy clothing
ralph lauren polo
adidas yeezy shoes
ralph lauren polo
coach outlet online
cheap nfl jerseys
nike outlet
adidas nmd
ray ban sunglasses for men
ray ban sunglasses
polo ralph lauren outlet online
polo ralph lauren outlet online
coach outlet
coach outlet
cheap jordans for sale
cheap nba jersey
true religion outlet store
pandora jewelry
adidas outlet
ralph lauren outlet
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
oakley sunglasses
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses
SADSA5DW8QE87WQ87EW89QE89WQEEASDASDASD
avatar #26
Sketter 2010. november 8. 15 hozzászólás 7374.
Válasz DMC #1. hozzászólására
"mert az alváshiány hosszú távon biológiailag gyilkos"

pl mi bajunk lehet ha keveset alszunk?
Basszeg idáig olvastam a kommenteket... :O
avatar #25
nooborka 2010. november 7. 11 hozzászólás 8359.
5* mutatom is meg a faternek:D
avatar #24
Tompika 2010. október 31. 37 hozzászólás 4926.
Válasz psychopeti_HUN_ #23. hozzászólására
Érdekes kis cikk.
+
avatar #23
Érdekes kis cikk.
hello
avatar #22
-Iceman- 2010. október 19. 125 hozzászólás 2446.
Válasz Dancients__Crx #11. hozzászólására
van igazság abban amit weed írt, de te sztem túlzottan elnéző vagy a játékokkal és/vagy a játékosokkal szemben.
szerintem igenis több a negatív hatása a játékoknak. emberektől való elidegenedés, szocializáció teljes v részleges hiánya, stb.

egy fiatal gamer nem fogja magát "kordában tartani" fegyelmezni (mert mindenki fiatalon kezdi, ergó nincs önuralom), így a játék idővel fontosabb lehet (nagyon gyakori esetben) mint a tanulás, essetleg még a valódi barátoknál is (vagy h találjon magának valódi barátot is). persze ezt megfejeli ha problémái vannak otthon, iskolában, akárhol, akármiben. cikk is írta hogy gyakran ide menekülnek a problémák elől. ez rám is igaz volt, és mai napig néha igaz, hogy inkább leülök játszani mint megoldani az éppen problémás helyzetem.

az szerintem is tény hogy az eltiltás nemjó (sőt talán a lehető legrosszabb megoldás), de manapság melyik szülő figyel oda ennyire a gyerekére? ki az aki feléri épp ésszel hogy nem old meg semmitse a tiltás, és hogy komoly energiaráfordítás kéne ahhoz hogy a kölök figyelmét másra terelje? senki. mindenki rohan meló után stb. egyszerűbb tiltani a gyereket, ha az meg megszegi akkor "nem a szülő a felelős" hanem a kölök hogy kijátszotta. így a "nevelés" ki is van pipálva, mert megmondtad (megszabtad) neki hogy mit nem csinálhat, de alternatívát, ill érdeklődést felkeltő dolgot nem kínál.

ehhez viszont megint hozzá kell tenni hogy nemsok minden érdekli a mai (és a kicsit régebbi) fiatalságot. én is legtöbb dolgot elutasítottam "kocka életemben", mert egyszerűbb volt a jól megszokott, és eddig bevált gép előtt ülni, mint kipróbálni valami mást, amibe lehet energiát is kellett volna ölni (sport, hobbi, bármi egyéb). persze azt megjegyzem hogy a barátaim sokkalta fontosabbak voltak szinte mindig (max ha magam alatt voltam akkor nem), mint a játék.
még lenne pár dolog ami volt eszemben csak elszállt az ihlet. majd később.
Egyetértek veled a szülőkkel, és a mai fiatalokkal kapcsolatban :-)
avatar #21
-Iceman- 2010. október 19. 125 hozzászólás 2446.
Nagyon tetszik a cikk és a pszichológiájával nagyrészt 1et is értek!

De lenne 1 kissé rosszmájú megjegyzésem ha a 2 óra játék vízválasztó egy olyan cselekvés esetében amit az ember örömmel csinál akkor megkérdezném a Pszichológus urat hogy a napi 8 óra meló milyen hatással van 1 egészséges ember életére! Amit lehet h szívesen csinál az ember! De 8 óra szerintem még a játékból is több mint elég! Akkor ez most hogy is van!? Gondolok itt a Pro gamerekre akik 6-8 órát CSznek hivatásból szeretik amit csinálnak! És nem tűnnek elmebetegnek se és antiszociálisnak sem! Na akkor most mrről fúj a szél???


Nem lehet hogy inkább 1 olyan modern rabszolgatartó társadalomban élünk ahol kiszámolták a napi 8 órát hogy még épp mindenki befogja a pofáját és ne legyen energiája gondolkozni az életén a hitelei közt?


Szerintem megint fordítva ülünk a lovon Nem az számít hogy milyen 1 számítógépes játék hanem hogy hogyan viszonyul ahhoz a felhasználó, mert ezután a felhasználó lesz hatással saját magára, szabad akaratánál fogva! Más kérdés hogy a könnyebb út választása 1szerűbb! Tény és való, hogy sokaknak pótlék! Valamilyen szinten nekem is az! De nem csak az! Ez komplex és mindenkinél egyéni!


Na de kérdem én a Foci nem pótlék vagy a tenisz ??? Minden sport az amiben megmérkőznek a felek 1mással! Erre azt lehte mondani hogy jó de a Foci azért sport mer ott fizikai mozgás van futnak! Ahhoz nem kell labda!

Egyébként Focizni is nagyon szeretek! Más kérdés h nem tudok! Hasonló érzéseket nyújt a CS is! De ...izé JOBB a CS! XD
avatar #20
nurain 2010. október 17. 685 hozzászólás 545.
A számítógépes függőség egyértelműen káros, főleg hosszútávon. Romlik a szem, az embernek gyengül a tüdeje, ezenkívül nem él olyan szociális életet mint más. Hiába lesz sztárreflexe valakinek, sportban nem egeret kell rángatni hanem magadat.

Én speciel 5 éve játszok és annyi hasznom volt belőle, hogy megismertem 1-2 értelmesebb emberkét akivel még most is tartom a kapcsolatot..
avatar #19
elefunique 2010. október 13. 2155 hozzászólás 129.
önismeret.önismeret.önismeret :)
if your speech shouldnt be better than silence, be silent.
avatar #18
WAD_ 2010. október 12. 52 hozzászólás 4113.
hmmm......Asszem én függő vagyok :(
napi több órát tf2-z ök ami hátrány valamilyen fokon, de bevallom még suliba járok és végül is az Infót meg az Angolt szinte a gép meg a tv segítette nekem ilyen jóra:D
Szoval akkor most hátrány a függőség vagy nem?
avatar #17
ViBE 2010. október 12. 3095 hozzászólás 67.
Válasz nyihah #16. hozzászólására
akkor a leendő örökséged
olyanom sincs =/
a hozzászólásaim állandó támogatója: édesanyám
avatar #16
nyihah 2010. október 11. 1147 hozzászólás 308.
Válasz ViBE #15. hozzászólására
az lehetetlen, csóró vagyok =(
akkor a leendő örökséged
avatar #15
ViBE 2010. október 11. 3095 hozzászólás 67.
Válasz Pene #12. hozzászólására
a pénzedet szereti. j/k
az lehetetlen, csóró vagyok =(
a hozzászólásaim állandó támogatója: édesanyám
avatar #14
kabaLa 2010. október 11. 1667 hozzászólás 189.
Válasz DMC #1. hozzászólására
"mert az alváshiány hosszú távon biológiailag gyilkos"

pl mi bajunk lehet ha keveset alszunk?
te kis butuska
avatar #13
BananaJoe 2010. október 11. 1107 hozzászólás 318.
érdemes ezt az írást is elolvasni:
http://nol.hu/mozaik/20101009-jatek_a_bitekkel

amúgy az "antiszocializálódásról" még annyit, hogy mikor a szülő azt látja hogy a gyerek "magában beszél", tehát mondjuk ts-ezik a többiekkel akikkel játszik, az nem biztos hogy azt jelenti hogy azok csak és kizárólag virtuális barátok. ugyanis simán lehet hogy egy amúgy zárkózottabb személy összehaverkodik másokkal neten , majd abból valós életbeli barátságok lesznek. plusz fejlődhet még az együttműködési és problémamegoldó képesség, a nyelvtudás, kommunikációs készség stb.
avatar #12
Pene 2010. október 11. 7054 hozzászólás 10.
Válasz ViBE #8. hozzászólására
"az emberek 90%+ része függőségre hajlamos, sőt függője valaminek/valakinek"
akkor nem is szeret a barátnőm? :(
a pénzedet szereti. j/k
http://techno.org/electronic-music-guide/music.swf
avatar #11
van igazság abban amit weed írt, de te sztem túlzottan elnéző vagy a játékokkal és/vagy a játékosokkal szemben.
szerintem igenis több a negatív hatása a játékoknak. emberektől való elidegenedés, szocializáció teljes v részleges hiánya, stb.

egy fiatal gamer nem fogja magát "kordában tartani" fegyelmezni (mert mindenki fiatalon kezdi, ergó nincs önuralom), így a játék idővel fontosabb lehet (nagyon gyakori esetben) mint a tanulás, essetleg még a valódi barátoknál is (vagy h találjon magának valódi barátot is). persze ezt megfejeli ha problémái vannak otthon, iskolában, akárhol, akármiben. cikk is írta hogy gyakran ide menekülnek a problémák elől. ez rám is igaz volt, és mai napig néha igaz, hogy inkább leülök játszani mint megoldani az éppen problémás helyzetem.

az szerintem is tény hogy az eltiltás nemjó (sőt talán a lehető legrosszabb megoldás), de manapság melyik szülő figyel oda ennyire a gyerekére? ki az aki feléri épp ésszel hogy nem old meg semmitse a tiltás, és hogy komoly energiaráfordítás kéne ahhoz hogy a kölök figyelmét másra terelje? senki. mindenki rohan meló után stb. egyszerűbb tiltani a gyereket, ha az meg megszegi akkor "nem a szülő a felelős" hanem a kölök hogy kijátszotta. így a "nevelés" ki is van pipálva, mert megmondtad (megszabtad) neki hogy mit nem csinálhat, de alternatívát, ill érdeklődést felkeltő dolgot nem kínál.

ehhez viszont megint hozzá kell tenni hogy nemsok minden érdekli a mai (és a kicsit régebbi) fiatalságot. én is legtöbb dolgot elutasítottam "kocka életemben", mert egyszerűbb volt a jól megszokott, és eddig bevált gép előtt ülni, mint kipróbálni valami mást, amibe lehet energiát is kellett volna ölni (sport, hobbi, bármi egyéb). persze azt megjegyzem hogy a barátaim sokkalta fontosabbak voltak szinte mindig (max ha magam alatt voltam akkor nem), mint a játék.
még lenne pár dolog ami volt eszemben csak elszállt az ihlet. majd később.
avatar #10
Válasz DMC #1. hozzászólására
"mert az alváshiány hosszú távon biológiailag gyilkos"

pl mi bajunk lehet ha keveset alszunk?
mars aludni
avatar #9
krai 2010. október 11. 280 hozzászólás 1340.
bullshit
A győzni tudás is egy skill.
avatar #8
ViBE 2010. október 11. 3095 hozzászólás 67.
Válasz Macintosh #7. hozzászólására
Velemenyem szerint a fuggoseg kialakulasa mar onmagaban is az esetek bizonyos hanyadaban egy "tunet".
Az erdekessege ennek a kerdesnek, hogy az emberek 90%+ része függőségre hajlamos, sőt függője valaminek/valakinek. (vannak olyan függőségek amik károsabbak és kevésbé károsak, sőt ezeknek a függőségeknek vannak szintje is és van még talán olyan függőség is ami inkább hasznos, mint káros az egyén számára, ez mondjuk valószínűleg másnak kársobbak, mint hasznos.)

Konkrétan a játékfüggőség általában fiatal korban alakul ki és mint korábban említettem, sokszor tünet: menekülés a való világból, szociális kapcsolatok hiánya, otthoni problémás körülmények, sikeretlenség, ezek az emberek gyanítom, hogy könnyebben becsúsznak egy ilyen játékfüggőségbe és az alapvető rossz helyzet, csak rosszabb lesz.
Vannak azonban olyan függők is, akiknek minden rendben csak úgy elkezdenek játszani és függők lesznek (szerintem ez jelentősen ritkább) ők ha ez megis történik x idő után akár maguktól is kigyógyulhatnak, de ha nem, akkor sima kogn. terápiával, gondolkodásra bírással azonnal visszatudnak térni a normálishoz, ha előtte mág megvolt a kellő identitásuk/értékrendkjük.

Önismeret, önmonitorozás, ezek abszolút megelőző tényezői lehetnek a függőségnek, ha az ember felismeri magától azt, hogy mi neki a játék, hogyan hat a játék az életére, mi neki az iskola/munka/barátok, hogyan hat az életére, sőt mi neki az egész, akkor reális értékrendje lesz és ez mellett, tudja élvezni a játékkal töltött perceket ugyanúgy ahogy a barátokkal töltötteket, tud koncentrálni a suliba/munkahelyen.

Visoznt ha valaki függő és ún. "tünetfüggő" akkor abból az illető valószínűleg nehezen fog magától kilépni, mert ezaz egész -mint általában minden- egy folyamat:
Szülőknek nem korlátozni kell, pszichológusnak nem korlátozni kell, hanem alternatívákat mutatni:
A függő életébe konkrétumokat rakni, alternatívákat mutatni és ahogy ismerkedik az alternatívákkal a játék helyett -persze fokozatosan- úgy csökkeni fog a játékkal töltött idő, majd később élvezni kezdi majd az alternatív időtöltést és ezáltal előbb-utóbb a megvonási tünetek is eltünnek, ahogy az idő is normálisan csökken, helyre áll az értékrend (v. kialakul) és voala.

Bár egyszerűnek hangzik, de közel sem egyszerű ez és egy hosszabb terápiát igénylő idő ez, de jó hír szerintem, hogy a játékfüggők alapvetően normális/épelméjű emberek (persze akik csak ebben szenvednek)
ezért kis segítséggel képesek lehetnek a változtatásokra.

Összességében szerintem a játék önmagában nem rossz, sőt még jó is lehet, de helyén kell tudni kezelni magunkat és a játékunkat.

"A való életbeli pozitív élmények mindig jelentőségteljesebbek, mint a virtuálisan megéltek." -> Értékrend kérdése, játékhoz, élethez való viszonyulás, a virtuális élmény sokkal jelentősebb lehet a játékfüggők számára, mint az irl élmény. (mondhatnám, hogy egy ilyen torzult értékrendben a virtual az irl az irl pedig a kötelező rossz.)

Meg alapvetően még ami nagyon fontos ebben a kérdésben, hogy nem érdemes általánosítani, minden ember más, minden függő más, különböző szituációk, különböző megoldásmódok, alternatívák, helyzetek.
Hiába, minden milyen általános és valójában semmi sem az, ennek a kérdésnek is -mint az életben sok másnak- ez a két véglet aspektus, ezaz igazán kiélezett kettőség adhatja meg az aranyközép útját.
"az emberek 90%+ része függőségre hajlamos, sőt függője valaminek/valakinek"
akkor nem is szeret a barátnőm? :(
a hozzászólásaim állandó támogatója: édesanyám
avatar #7
Macintosh 2010. október 11. 438 hozzászólás 902.
Velemenyem szerint a fuggoseg kialakulasa mar onmagaban is az esetek bizonyos hanyadaban egy "tunet".
Az erdekessege ennek a kerdesnek, hogy az emberek 90%+ része függőségre hajlamos, sőt függője valaminek/valakinek. (vannak olyan függőségek amik károsabbak és kevésbé károsak, sőt ezeknek a függőségeknek vannak szintje is és van még talán olyan függőség is ami inkább hasznos, mint káros az egyén számára, ez mondjuk valószínűleg másnak kársobbak, mint hasznos.)

Konkrétan a játékfüggőség általában fiatal korban alakul ki és mint korábban említettem, sokszor tünet: menekülés a való világból, szociális kapcsolatok hiánya, otthoni problémás körülmények, sikeretlenség, ezek az emberek gyanítom, hogy könnyebben becsúsznak egy ilyen játékfüggőségbe és az alapvető rossz helyzet, csak rosszabb lesz.
Vannak azonban olyan függők is, akiknek minden rendben csak úgy elkezdenek játszani és függők lesznek (szerintem ez jelentősen ritkább) ők ha ez megis történik x idő után akár maguktól is kigyógyulhatnak, de ha nem, akkor sima kogn. terápiával, gondolkodásra bírással azonnal visszatudnak térni a normálishoz, ha előtte mág megvolt a kellő identitásuk/értékrendkjük.

Önismeret, önmonitorozás, ezek abszolút megelőző tényezői lehetnek a függőségnek, ha az ember felismeri magától azt, hogy mi neki a játék, hogyan hat a játék az életére, mi neki az iskola/munka/barátok, hogyan hat az életére, sőt mi neki az egész, akkor reális értékrendje lesz és ez mellett, tudja élvezni a játékkal töltött perceket ugyanúgy ahogy a barátokkal töltötteket, tud koncentrálni a suliba/munkahelyen.

Visoznt ha valaki függő és ún. "tünetfüggő" akkor abból az illető valószínűleg nehezen fog magától kilépni, mert ezaz egész -mint általában minden- egy folyamat:
Szülőknek nem korlátozni kell, pszichológusnak nem korlátozni kell, hanem alternatívákat mutatni:
A függő életébe konkrétumokat rakni, alternatívákat mutatni és ahogy ismerkedik az alternatívákkal a játék helyett -persze fokozatosan- úgy csökkeni fog a játékkal töltött idő, majd később élvezni kezdi majd az alternatív időtöltést és ezáltal előbb-utóbb a megvonási tünetek is eltünnek, ahogy az idő is normálisan csökken, helyre áll az értékrend (v. kialakul) és voala.

Bár egyszerűnek hangzik, de közel sem egyszerű ez és egy hosszabb terápiát igénylő idő ez, de jó hír szerintem, hogy a játékfüggők alapvetően normális/épelméjű emberek (persze akik csak ebben szenvednek)
ezért kis segítséggel képesek lehetnek a változtatásokra.

Összességében szerintem a játék önmagában nem rossz, sőt még jó is lehet, de helyén kell tudni kezelni magunkat és a játékunkat.

"A való életbeli pozitív élmények mindig jelentőségteljesebbek, mint a virtuálisan megéltek." -> Értékrend kérdése, játékhoz, élethez való viszonyulás, a virtuális élmény sokkal jelentősebb lehet a játékfüggők számára, mint az irl élmény. (mondhatnám, hogy egy ilyen torzult értékrendben a virtual az irl az irl pedig a kötelező rossz.)

Meg alapvetően még ami nagyon fontos ebben a kérdésben, hogy nem érdemes általánosítani, minden ember más, minden függő más, különböző szituációk, különböző megoldásmódok, alternatívák, helyzetek.
Hiába, minden milyen általános és valójában semmi sem az, ennek a kérdésnek is -mint az életben sok másnak- ez a két véglet aspektus, ezaz igazán kiélezett kettőség adhatja meg az aranyközép útját.
avatar #6
Macintosh 2010. október 11. 438 hozzászólás 902.
Nem rossz, kicsit en is gondolkoztam rajta, hogy foglalkozok majd ezzel a kerdessel/temaval. Korabban en is cikkeztem egy kicsit erdekesebb reszerol ennek a jateknak, ami az egyik elonyet jelentheti, avagy:
"Azt kell mondjam, hogy szinte bármelyik játék lehet hasznos. A kérdés inkább az, hogy milyen körülmények között? Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb játék fejleszti például a térbeli vizuális készségeket, a szem-kéz koordinációt és csökkenti a reakcióidőt."
Mondjuk en kiegeszitenem azzal, hogy milyen kulonbsegek vannka a profi-amator jatek kozott, illetve mag a verseny mit ad mentalisan, de ez mar inkabb sportpszichologiai kerdes lenne.

Bar a leirtakon felul meg tobb aspektusbol is megkozelitheto a tema es kulonbozo ujdonsagokra lehet ramutatni, de kozel hasonlo velemenyen vagyok Daniellel.

Kiveve, hogy en alapvetoen nem a belefeccolt idoben latom a legnagyobb problemat es magat a fuggoseget, hanem a jatekhoz valo viszonyulasban latom a fuggoseget, avagy jatszhat valaki napi 8 orat ugy hogy valojaban nem fuggo es jatszhat valaki 2-3-at ugy, hogy total fuggo es sokkal karosabb az eletere, mint a masiknak a 8. (Igaz, a belefektetett ido es fuggoseg altalaban korrelal, de nem minden esetben, ezert mint olyan nem erre fektetnem a hangsulyt, habar a hatalmas szelsosegek 8h+ tenyleg karos onmagaban is, meg akkoris ha nem jarna a jatke elvetele "megvonasi tunetekkel")
avatar #5
Br0ken. 2010. október 10. 837 hozzászólás 441.
Válasz DMC #1. hozzászólására
"mert az alváshiány hosszú távon biológiailag gyilkos"

pl mi bajunk lehet ha keveset alszunk?
ezt most komolyan kérdezted?:S
RKZ: ugy dregeletem wpvel hogy nem dregelődött be
avatar #4
BananaJoe 2010. október 10. 1107 hozzászólás 318.
a kevés alvás rövid távon csökkenti a koncentrációs képességet, hosszútávon gyengíti az immunrendszert (ahogy a mozgáshiány is) ergó könyebb lesz betegségeket elkapni

amúgy szerintem sokszor rossz oldaláról közelítik meg a problémát. mindig a hátrányokat hangsúlyozzák ki és leegyszerűsítik az egészet, pedig elég komplex, soktényezős dolog, előnyökkel, hátrányokkal, de az írás ebből a szempontból korrekt
avatar #3
stelar 2010. október 10. 8192 hozzászólás 7.
Válasz DMC #1. hozzászólására
"mert az alváshiány hosszú távon biológiailag gyilkos"

pl mi bajunk lehet ha keveset alszunk?
http://www.nana.hu/test-es-lelek/egeszseg/hova-vezet-az-alvashiany-31936.html
Nem annak van nagy hatalma,aki irányítani tudja a történéseket,hanem annak,akire nem hatnak...
avatar #2
pukii 2010. október 10. 11 hozzászólás 8457.
Válasz DMC #1. hozzászólására
"mert az alváshiány hosszú távon biológiailag gyilkos"

pl mi bajunk lehet ha keveset alszunk?
öö talán pihen i kell a szervezetednek:D
avatar #1
DMC 2010. október 10. 798 hozzászólás 474.
"mert az alváshiány hosszú távon biológiailag gyilkos"

pl mi bajunk lehet ha keveset alszunk?